Húsz éve működik Vácon az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az ország számtalan iskolájában, óvodájában, szociális intézményében és plébániáján találkozhatunk olyan szakemberekkel, akik az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán végeztek. Otthonunknak azonban közel 20 éve Vácot tartjuk: 2004. szeptember 1-jén kezdődött meg az oktatás a dóm szomszédságában, az egykori váci papi szeminárium épületében.

Történetünk ennél persze jóval régebbre nyúlik vissza: 1929-ben a Szent Keresztről Nevezett Irgalmas Nővérek Zsámbékon létrehozták az ország egyik legjobban felszerelt, legmodernebb tanítónőképzőjét, ahol 1948-ig több mint 900 növendék kapott tanítónői oklevelet. A II. világháború után államosítás, majd majdnem 30 évig tartó kényszerszünet következett, az oktatás csak 1977-ben indulhatott újra. A rendszerváltást követően a katolikus egyház visszavette az intézményt, amely 2000-ben felvette a vértanú püspök, Apor Vilmos nevét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

2003 augusztusában azonban drámai fordulat következett be: az épület tetőszerkezete kigyulladt, és több mint fele leégett. Zsámbékon nem folytatódhatott az oktatás, a főiskola Vácon talált új otthonra. Munkatársaink hamar megszerették a Schuszter Konstantin téri, több mint 240 éves épületet, de oktatóinkkal és hallgatóinkkal a Szent Miklós téri korábbi középiskola épületében is lehet találkozni, Szent József Kollégiumunk pedig a Honvéd utcában működik.

Jövőálló hivatások

„Az Aporon nincsenek különféle karok, képzéseink egyetlen világos és egyértelmű rendszerbe, az embersegítés irányába rendeződnek. Ez pedagógus, szociálpedagógus, mentálhigiénés és hitéleti képzéseink közös nevezője. Úgy gondoljuk, a nevelés, az emberi gondoskodás és kommunikáció a jövő hivatása. Ez az a terület, amelynek nem kihívója a mesterséges intelligencia és a technológia fejlődése, amely elválaszthatatlanul hozzátartozik emberségünkhöz és jövőnkhöz. Erre hívjuk hallgatóinkat” – mondja dr. Gloviczki Zoltán, a főiskola rektora.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

Pedagógusképzési kínálatunk kifejezetten gazdag: óvodapedagógusnak készülő hallgatóink például magyar és angol nyelvű képzés közül választhatnak, emellett német, szlovák és roma/cigány nemzetiségi szakirányt is kínálunk, ahogy a tanító szakon is több szakirány érhető el. Alapszakjaink közül népszerű a csecsemő- és kisgyermeknevelő, valamint a szociálpedagógia képzés is, de katekétákat, lelkipásztori munkatársakat és kántorokat is képzünk.

A diplomás érdeklődők három mesterszak – neveléstudomány, szociálpedagógia, mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő – mellett számos egyedülálló szakirányú továbbképzés közül is válogathatnak. Ilyen például a 3D-pedagógia és a bábpedagógia módszereit bemutató, az atipikus fejlődésű gyerekekkel foglalkozó szakembereknek szóló, vagy a fejlesztő biblioterápia szakirányú továbbképzés.

Főiskolánkat egyre többen választják, szakjainkra 2023-ban több mint 400-an kerültek be. Minőségi oktatással, odafigyeléssel, katolikus szellemben, más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is szeretetteljes nyitottsággal várjuk a váci és a távolabb élő hallgatókat.

Az aktuális programokról tájékozódhatnak a honlapon www.avkf.hu és Facebookon és Instagramon. (X)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments