Reneszánsz – Újjászületés 2024 – A kortárs képzőművészeti pályázat eredményhirdetése

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg szombat délután a TIM kortárs képzőművészeti pályázatának tárlata a Pannónia Házban. A Reneszánsz – Újjászületés 2024 című felhívásra mintegy 40 alkotás érkezett be, az ünnepélyes megnyitó keretében pedig kiosztották a díjakat.

A három művészettörténész alkotta zsűri – Beke Zsófia, Bárdosi József, és Vidákovich-Monori Laura – hosszas mérlegelés és egyeztetés után három alkotót részesített elismerésben: Tóth Angelikát, Fekete Istvánt és Óvári Jánost. Az esemény szponzorának, az Uti Kft-nek a különdíját Orvos András vehette át.

Matkovich Ilona polgármester köszöntőjében kiemelte, a sikeres Mária Terézia Napok kapcsán született meg a gondolat, hogy Vác első virágkorát, a Báthori Miklós püspök által felépített virágzó, reneszánsz váci udvart és a korszakot megismertessék a helyiekkel és az érdeklődőkkel. Hozzátette, ezért hívták életre A reneszánsz sárkány – Báthori 550 emlékévet, amelynek nyitánya a most debütáló tárlat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Zöld Menedék május 1-jei és gyermeknapi programjai – Idén is hirdetnek rajzpályázatot

Fehérváriné Tóth Helga, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója megnyitó beszédében kiemelte: az emlékév folyamán többek között reneszánsz történeti kiállítással, tudományos-ismeretterjesztő konferenciával, gasztronómiai és hagyományőrző bemutatókkal készül a múzeum annak érdekében, hogy élvezetes formában idézze meg a reneszánsz Vácot.

A hivatásos művészek számára meghirdetett Reneszánsz – Újjászületés 2024 pályázathoz kapcsolódva a váci Madách Imre Gimnázium 9/a osztályos, művészeti tagozatos tanulói is bemutathatták a témában készült munkáikat a kiállítótér előterében. Garay Nagy Norbert művésztanár tanítványai alkotásaikért oklevében részesültek.

A reneszánsz szellemében készült művek mellett a megnyitón Hárs Róza énekes és Korbeli Ferenc gitáros hangulatos muzsikája töltötte be a teret a Pannónia Ház emeleti nagytermében.

A Reneszánsz – Újjászületés 2024 kiállítás (kurátor: Cifka Fruzsina) május 19-ig látogatható a Pannónia Ház belépőjegyével.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

Csoportkép a díjazottakkal: Urbán Péter, a különdíjat felajánló Uti Kft. ügyvezetője, Óvári János festőművész, Fehérváriné Tóth Helga, a TIM igazgatója, Tóth Angelika festőművész, Orvos András festőművész, Matkovich Ilona polgármester, Fekete István fotóművész (Tragor Ignác Múzeum Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments