Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil szervezet vesz részt. Az akcióterv célja, hogy az Alsó-Ipoly völgyre jellemző, elsősorban a periférikus helyzetből adódó gazdasági és társadalmi lemaradás csökkenjen, a munkaerőpiac élénküljön, miközben reflektáljon az elöregedő korszerkezet jelentette kihívásokra.

Az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretén belül megvalósuló akcióterv 7 összehangolt projektből áll.

Az akcióterv keretében a tavalyi év végén befejeződött a RE-STRUCTURE címet viselő projekt.

Mind a költségvetésénél, mind az infrastrukturális beruházások jelentőségénél fogva a RE-STRUCTURE projekt jelentette az akcióterv gerincét.

Az idős emberek és a gondozásra szoruló személyek megfelelő ellátása és támogatása kiemelt fontosságú az Ipoly-menti szlovák-magyar határszakaszon, ahol a térség lakosságának összetétele alapján folyamatosan növekszik az időskorúak száma. Az idő múlásával és a demográfiai változásokkal így egyre növekszik az igény az olyan intézmények iránt, amelyek biztonságos otthont és gondoskodást nyújtanak a korosodó lakosságnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A projekt keretében három helyszínen új szociális intézmény létesült (Ipolyszalka, Helemba, Szob), továbbá Bernecebarátiban térségi igényeket kiszolgáló konyha, Kemencén mosoda jött létre.

A három szociális intézmény mindegyike elhagyatott települési középület felújításával, átalakításával valósult meg, ezért a projekt egy remek példa arra, hogyan lehet újra értelmezni és új életet adni a funkcióját vesztett középületeknek, hogy a határ menti közösség jólétét és fejlődését szolgálják. Nem utolsó szempont, hogy ezzel a projekt hozzájárult a településkép javításához is.

Elsőként az ipolyszalkai szociális intézmény került átadásra. Az Ipolyszalka Község Önkormányzata által létrehozott intézmény 24 főnek biztosít elhelyezést. Az intézmény egy-, kettő- és háromágyas szobákkal üzemel, minden szoba külön mosdókkal van felszerelve. A kialakított közösségi terek, mint a társalgó és a közös étkező, olyan helyek, ahol a lakók találkozhatnak, beszélgethetnek és egymás társaságát élvezhetik. A fejlesztés megvalósításával 8 új munkahely jött létre a településen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A szobi Védőszárny Idősotthon mintegy 500 négyzetméteres épületben került kialakítása, és a 32 fő elhelyezését, valamint a magas színvonalú ellátást 1 darab négyágyas szoba, 6 darab háromágyas szoba és 5 darab kétágyas szoba biztosítja. A projekt megvalósításával Szob Város Önkormányzata immár 60 bentlakásos férőhellyel rendelkezik a településen. A fejlesztéssel 11 új munkahely létesült a térségben.

A helembai Burda Központban a 28 férőhelyes bentlakásos ellátáson kívül a térségben egyedülálló módon rehabilitációs szolgáltatásokat is biztosít különféle terápiás kezelésekhez, amelyet nemcsak a bentlakók, hanem a határ menti térségben lakók is igénybe vehetnek. A Helemba Község Önkormányzata által megvalósított projekt szorosan kapcsolódik az akcióterv másik, RE-CREATION nevet viselő projektjéhez, amelyből az intézmény eszközbeszerzésére került sor.

Kemence Község Önkormányzatának a mosoda építésével az volt a célja, hogy megkönnyítse a térségbeli intézmények mindennapi működését, és könnyen hozzáférhető, gazdaságos mosodai szolgáltatást nyújtson. A modern és jól felszerelt létesítmény két új mosógéppel, két szárítógéppel és egy síkvasalógéppel látja el a szolgáltatásokat, fejlett minőségi szabványokkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Bernecebarátiban a projekt keretében megvalósult egy napi 550 adag előállítására alkalmas konyha, amely a térség szociális intézményeiben, idősotthonaiban élők élelmezésére jelent korszerű és takarékos megoldást a határ mindkét oldalán. Az új létesítmény a professzionális felszereltséggel kiváló körülményeket biztosít a konyhai személyzetnek, hogy magas minőségű és változatos ételeket készíthessenek.

A RE- STRUCTURE projekt megvalósításához az Európai Regionális Fejlesztési Alap 2 382 327,14 EUR forrást biztosított.

A RE-STRUCTURE projektről, illetve a RE-START akcióterv többi projektjéről aktualitások, hírek és egyéb információk a restart-skhu.eu/  weboldalon, a www.facebook.com/pontibusegtc Facebook oldalon, illetve a PONTIBUS EGTC Youtube csatornáján érhetők el. (Sajtóközlemény)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments