„Tavaszi szél vizet áraszt…”

Március 22-én a művelődési központ Emeleti Galériájában nyílt meg az immár évente megrendezett „Tavaszi szél vizet áraszt…” című kiállítás, amelyen Vácon vagy annak vonzáskörzetében élő képző- és iparművészek alkotásai láthatóak. Koltai-Dietrich Gábor köszöntőjében visszatekintett arra az időre, amikor még biennálé formában működött a kiállítás, de a nagy sikerre való tekintettel egy idő után éves ismétlődésben szervezik az eseményt. 

Németh Árpád festőművész nyitotta meg a tárlatot. Elmondta, hogy összesen harmincnyolc jelentkező volt, akik közel 100 munkát küldtek be. Ebből kellett kiválasztani a paravánokon látható kollekciót. Az amatőr, mint kifejezés kapcsán megjegyezte, hogy manapság ennek van némi pejoratív felütése, holott eredetileg pont az ellenkezőjéről volt szó. Mégpedig arról, hogy valaki öntevékeny alkotó. Kitért arra is, hogy az alkotás az emberré válás elejétől jelen van, példának az ötezer éves barlangrajzokat említett, melyek Afrikában találhatóak. Ezek célja véleménye szerint nem teljesen világos, viszont a funkciójukban biztosak lehetünk. Ez pedig nem volt más, mint az önkifejezés igénye. Ez az ösztöke benne van mindenkiben, csak legtöbbünknek nincs rá ideje, lehetősége, hogy megélje az alkotás folyamatát, hiszen a legtöbb időnket a megélhetéshez szükséges munkával töltjük – vélekedett a festőművész.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A modern tudományos felfogás szerint az emberi élet célja ideális esetben nem más: saját magával foglalkozzon, saját életét tegye jobbá és szebbé.  Az öntevékeny ember Németh Árpád szerint nem kényszerül rá, hogy megfeleljen a vásárlói igényeknek, úgy gondolkodik, ahogy neki tetszik. Ilyenkor az amatőr alkotó számára szinte megszűnik a világ, miközben fest, rajzol, farag, fényképez, ír: alkot. Ez az állapot az élet kiteljesítése. Beszélt magáról az Emeleti Galériáról is, ami véleménye szerint a művelődési központ legszebb kiállítóhelye. A váci festőművész kifejtette, hogy a Váci Tavaszi Fesztiválnak köszönhetően rengetegen látják majd a kiállított műveket. Megköszönte az alkotóknak a munkákat, a rendezők hozzáértő, lelkes munkáját, ami nélkül nem jöhetett volna létre az idei kiállítás sem.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Elkészült a Vác Városért Választási Egyesület kompenzációs litája

A tárlat kapcsán Németh Árpád részletesen elmondta az adott alkotó stílusával, magával a képpel kapcsolatos érdekességeket, sajátosságokat. Kitért arra is, hogy sok munka van a tárlaton és sokféle. Sokféle a technika, amit alkalmaztak, sokféle a tárgy, amit megjelenítenek. Természetszerű, hogy zömében látványelvű alkotásokat látunk, hiszen az embernél elsősorban az a valóság, amit lát. Hiszen a látás az első, ami kapcsán információ jut el az egyénhez, aztán jön csak a hallás, szaglás és a többi érzékszerv. A legfontosabb – húzta alá Németh Árpád – a látás. Így tehát láthatunk tárgyakat, csendéleteket, virágokat, képi emlékeket, melyek a kiállítás többségét alkotják. Némelyik alkotó ebből a tárgyi világból továbblép. Ennek vannak belső fokozatai, melyek a látott világból kiérlelődött képpé. Így váltak festői eseményekké a váci épületek, a házfalak, színben úszó hegyormok.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Elmondta még, hogy több kép idézi a nyár, az utazás, a messzi tájak emlékeit. Van, akiket a kép színhatása, vagy épp líraisága inspirált. A felszólaló rámutatott, hogy az alakábrázolás mindig nagy próbája a rajzolónak, festőnek, ezzel kapcsolatban többek közt láthatunk portrékat, női alakokat. Hozzátette még, hogy számos figyelemre méltó nonfiguratív alkotás is látható a kiállításon.

Ahogy azt már megszokhattuk, díjazzák is az alkotókat. Ezzel a három díjjal értékes ajándékutalványok járnak, melyeket az egy váci kreatív boltban válthatnak be a nyertesek. Idén harmadik helyezést M. Garami Mária ért el, a második helyezett El-Charbaji Erzsébet lett, míg a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Kaczúr Csilla léphetett. Juhász András, Tóth ’Toti’ Zoltán, Fűr Tibor pedig önálló kiállításra nyert lehetőséget az intézményben.

A „Tavaszi szél vizet áraszt…” az idei évben augusztus 26-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments