Több mint 15 ezer véradással gyarapodott a 2023-as év az előző évekhez képest – Kubányi Emlékév

Emelkedett az évente több alkalommal vért adók száma 2023-ban, tavaly összesen 411 925-ször adtak vért az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) adatai szerint, ami a 2022-es évhez képest 4%-os előrelépést jelent. Az OVSz az idei évet dr. Kubányi Endre emlékének szenteli, aki 100 évvel ezelőtt alapította meg Magyarország első véradó szolgálatát.

Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradó állomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradó szolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradó központját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat vértranszfúzióval kapcsolatban.

A 100 éves évforduló alkalmából az OVSz országszerte számos eseménnyel kíván megemlékezni az orvos életére és munkásságára, a transzfuziológia történetére, a vérellátás fejlődésére. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai emléknapot is szerveznek. Az emlékév fő üzenete ugyanakkor nem lehet más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.

Az emlékév egyik fénypontja az OVSz Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, és hamarosan debütál ’Csak egy hős’ címmel. A zenei alkotás egy ismert zeneszerző jóvoltából valósul meg, kifejezve ezzel az önkéntes véradóknak szóló köszönetünket a betegellátásban nyújtott önzetlen segítségükért.

Véradásra országszerte várunk minden segíteni vágyót, amelyhez a véradási helyszín- és időpontkereső a www.ovsz.hu/idopontfoglalas  oldalon található. (Országos Vérellátó Szolgálat – Fotók: Vasvári Tamás – Kovács-Fábián Csilla)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments