Új bölcsőde nyílt Vácon – Deákváron modern, korszerű gyermekintézmény várja a kicsiket

Ünnepélyes keretek között adták át március 14-én a deákvári Bauer utcai új bölcsődét. Cél volt, hogy Vácon is csökkenjen a családokat érintő bölcsődehiány, így is segítve a szülők visszatérését a munka világába. Azért Deákváron épült az új bölcsőde, mert ebben a városrészben még nem volt a kisgyermekeknek ilyen szakszerű nappali gondozást-nevelést biztosító ellátás.

Új, modern, gyermekbarát

Nemcsak az épület lett csodaszép és modern, hanem benne lévő játékok és maga az udvar is élménygazdag és színes. A modern, 56 férőhelyes bölcsődei épületben a kisgyermekeket négy csoportszoba, sószoba és tornaszoba várja majd. A speciális igényű kicsik számára pedig fejlesztő szoba is létesült.

 

Bölcsődék mindenkori kereslete-kínálata

Az idők folyamán egyre több nő állt munkába, így a napközbeni, intézményi szakszerű ellátásra ugrásszerűen nőtt a kereslet, a kínálat pedig soha nem volt elegendő. Például, hiába növekszik egy adott településen a születő gyermekek száma, sajnos nem mindig tudja lekövetni ezt a megfelelő létszámú bölcsődei-óvodai férőhely létesítés. Igény persze lenne rá, de forrás és akarat nem mindig. Éppen ezért is nagyon örvendetes az, ha új bölcsőde létesül egy településen, így vagyunk ezzel Vácon is. Egyébként az önkormányzatok honlapján is elérhető Helyi Esélyegyenlőségi Programoknak a gyermekek jóléte, létszámarányosan bölcsődék létesítése is az egyik igen fontos feladata, célkitűzése. A bölcsődelétesítésre való törekvés pedig nem új keletű. A bölcsődetörténet szerint a világ első bölcsődéje Párizsban létesült 1844-ben. Magyarországon pedig az első bölcsőde majd’ tíz évvel később épült 1852-ben és szintén a dolgozó anyák gyermekeinek megsegítésére hozták létre már akkor is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

Bölcsődékre manapság is nagy szükség van

A múltból röppenjünk a jelenbe, vagyis napjaink 2024. március 14-éjére. Az ezen a napon átadott váci bölcsődének is az a fő célja, hogy segítse szülők visszatérését a munka világába, akárcsak 170 évvel ezelőtt. Egyébként a Kölcsey, Szegfű, Baba utcai bölcsődéken túl a mostanra megépült Bauer utcai bölcsőde is a Váci Humán Szolgáltató Központhoz tartozik szervezetileg, hiszen a bölcsődei ellátás a gyermekjóléti alapellátás része. Járja Andrea intézményvezető, jó házigazdához illően, lelkesen köszöntötte a bölcsődei nyílt napon megjelent érdeklődőket és elárulta azt is, hogy az új bölcsit már április 15-től birtokukba is vehetik a kicsik.

Fontos városi esemény

Éppen ezért a helyi vezetőkön túl, az országgyűlési képviselő is jelen volt az új deákvári bölcsőde avatón.  Rétvári Bence együtt örült a váci kicsikkel és nagyokkal egyaránt: „Ezen a gyönyörű szép tavaszi napon átadhatjuk a váci családoknak, a váci gyerekeknek ezt az új intézményt” – mondta örömmel az államtitkár, miniszerhelyettes. Matkovich Ilona polgármester is nagy örömét fejezte ki az új városi gyermekintézményi avatón, hangsúlyozta, hogy minden nehézség ellenére mégiscsak megépült az új bölcsi. Az ünnepségen a Nyár utcai nagycsoportos ovisok (címfotó) műsorral is kedveskedtek a nyílt napon résztvevőknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

Már lehet is jelentkezni

A Bauer utcai bölcsődében is várják a váci kisgyermekeket. Érdeklődni, jelentkezni Faludi Szilvia bölcsődei szaktanácsadónál lehet a 06-30-631-1815- es telefonszámon és a szaktanacsado.bfi@gmail.com- e-mail címen. (Baranyi Marcsi – Fotók: Varga-Túri Dominika)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments