Váci karatesiker Hollandiában

Március közepén Hollandiában, egészen pontosan Hágában rendezte meg az IBK (International Budokai Kan) szervezet Kancho Gerard Gordeau 9 danos mester vezetésével nyílt Kyokusin Európa-bajnokságát. Nyolc ország részvételével zajlott a rangos kontinensviadal. Magyarországról az IBK válogatott 15 karatékával szerepelt a megmérettetésen. A váci Mészáros Dojo, egy orosházi Zsiga Fight Kyokushin Karate OKKSZK egyesület, valamint egy fővárosi Seiken Dojo egyesület. A magyar delegációból nyolc sportolónak sikerült érmet szereznie, ebből két esetben aranyérmet.

Ami a váci szálat illeti, a Mészáros Dojo is képviseltette magát 1 tanítvánnyal. Czerovszki Sarolta európa-bajnoki első helyezett címet hozott haza. Sarolta 13 éve karatézik, jelenleg sárga öves. A hágai magyar eredmények egészen pontosan: Csordás Norina (Seiken) felnőtt-60 kg 3. helyezés, Győri Dávid (Seiken/Umehara) felnőtt -90 kg, szintén harmadik lett, Horváth János (Seiken) Veterán nehéz súly 2. helyezés, Csordás Benjamin (Seiken) junior -60 kg kategóriában is a dobogó második fokára léphetett, a már említett váci Czerovszki Sarolta (Mészáros Dojo) junior kategóriában első helyezést ért el, Európa-bajnok lett. Boros Ádám (OKKSZK) Ifi 1. helyezés, Hassan Alzubi (OKKSZK) Ifi 2., míg Szőke Tamás, aki szintén az orosházi csapat tagja felnőtt tagja 90 kg-ban ért el harmadik helyezést. Csordás Norina elnyerte a verseny “Best fighting spirit” vándorserlegét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy évtizedes a váci kézilabdasport ifi bajnoki sikere

Mészáros József, a váci Mészáros Dojo egyesület 4 danos edzője elmondta, nem volt egyszerű a verseny, hiszen kevesebb védőfelszerelést használhattak, mint más versenyeken: a nők csak fogvédőt és mellvédőt, a férfiak, is csak fogvédőt, illetve herevédőt viselhettek a két perces küzdelmek során. A váci edző szerint az volt a fűszer az egészben, hogy a győztes fent marad a ringben és a következő versenyzővel szemben is állnia kellett a sarat, ami a karatéban igen megterhelő. Sarolta esetében három ellenféllel szemben kellett helytállnia. Ami az edző szerint nagyon megterhelő volt és nem csak testileg, hanem lelkileg is ki kellett tartania a váci lánynak.

A váci Mészáros Dojo jelenleg is, ahogy évek óta a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tornatermében változó létszámú, 50-60 fős tagsággal tartja az edzéseit, heti három alkalommal, kedden, csütörtökön és pénteken. Rendszeresen részt vesznek a hazai versenyeken, például a néhány hete megrendezett Csongrádban megrendezett Knock Down Karate Diákolimpiáról 1 arany, 2 ezüst és 1 bronzéremmel tértek haza. Mészáros József egyébként nemrégiben lett 4 danos mester.  Ez nagy dolog, hiszen hazánkból a Magyar Karate Szövetség 5 főt (Sensei-t) javasolt az IBK felé, akik vizsgát tehetnének a 2023-ban megrendezett nemzetközi edzőtáborban, de Kancho Gerard Gordeau (az IBK elnöke) egyedül a váci szakembernek adta meg ezt a lehetőséget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Eredményesen szereplés a LUPA Kupán

A Mészáros Dojo célja a kyokushin karate filozófiai és harcművészeti oktatása és népszerűsítése gyermekek, fiatalkorúak és felnőttek részére elősegítve ezzel a sportolás iránti igényt, valamint az egészséges testi és lelki fejlődést. A karate nagyfokú fegyelmezettséget, nagyon nagy figyelmet és koncentráló képességet igényel, a leggyorsabban végrehajtott reakcióidőn belül! Ezért a képesség, készség, tudatosság fejlesztése után elengedhetetlenül következik az egyre magasabb terhelésszámmal végrehajtott tudatos mozgás, melyet követ az egyén lelki egyensúlya, kialakítva a teljes testi és szellemi harmóniát. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments