Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

Innovatív módon kapcsolta össze a királyos diákok pénteki rendezvénye az egészség nemzetközi világnapját (április 7.), a Föld napját (április 22.), és a rendőrség napját (április 24.).

Az egészségközpontú életszemlélet terjesztése, egy fenntarthatóbb világ felé közelítés és a bűnmegelőzés volt a fókuszban ezen a napon.

A Váci Szakképzési Centrum Király Endre Technikum és Szakképző Iskolájában programok sora fogadta a diákokat. A természetvédelem, a véradás vagy az alvás fontossága, a mentális egészség témája, a cukorbetegség, továbbá a szív és érrendszeri betegségek megelőzését, felismerését célzó előadások éppúgy szerepeltek a kínálatban, mint az egészségtudatos táplálkozás, az evészavarok, az elsősegélynyújtás és az alapszintű újraélesztés.

A rendezvényen az előadások nagy részét a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) tagjai vállalták: 15 előadó érkezett az egyesülettől erre a napra Vácra. A VSZC másik intézményeként a Selye János Egészségügyi Technikumból érkező vendégelőadó érdekes óráján felül az ügyes felsőbb évesek vérnyomás-, vércukorszint-, valamint véroxigénszint-mérési lehetőséget biztosítottak az iskolában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nyílt nap a Vízi Turisztikai Megállóhelyen

A dohányzás- és drogprevenciót támogatta az Esély Háza vendégelőadóinak fiatalokat megszólító programja, valamint a Drogmentes Világért Alapítvány kihelyezett „Az igazság a drogokról” füzetei. A Váci Rendőrkapitányság vendégelőadói bűnmegelőzési témában is fontos ismereteket adtak át a tanulóknak, ezen túl szabadtéri kutyabemutatóval készültek: kétségkívül nagy sikere volt a gyerekek körében az iskola udvarán bemutatott rendőrkutyás drogprevenciós programnak.

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványa egy interaktív foglalkozást vitt az iskolába, ahol a világ gyermekeinek helyzetéről, a bántalmazásról és a gyerekjogról beszélgettek Ébresztő-óra címen egy-egy osztállyal.

A tornaterem látogatóit mindezekkel párhuzamosan a TAZE táncosai hívták mozgásra.

A szünetekben fakultatív programként fűszernövényekkel ismerkedhettek a gyerekek, továbbá videóvetítés és kvíz, valamint a Föld napjára készített képkiállítás gazdagította a kínálatot.

A vízivás fontosságáról a DMRV ismeretterjesztő füzeteiből tájékozódhattak a résztvevők, a kulacsok gyors megtöltését pedig az iskolai sportpálya melletti lajtos kocsival biztosította a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Két osztály a környezetük iránti felelősséget átérezve tehetett lépéseket: egyikük az iskola kerítése mentén igyekezett a szemetet összeszedni, míg a másik osztály virágültetéssel szépítette a környezetüket ezen a napon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyereket a magasba” országos flashmob különféle programokkal a Vanyek Béla Sportcentrumban

Különleges és a diákok közül sokak számára életre szólóan meghatározó volt a találkozás a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete részéről érkezett 3 előadóval. Megismerkedhettek ezen az alkalmon egy vakvezető kutyával, bekötött szemmel kipróbálhatták, hogy milyen lehet a fehér botot használva közlekedni, és ülhettek egy kis időt kerekesszékben. Az összeszokott hármas jól felépített órájának végére mindannyiukhoz eljutott az üzenet: becsüljék meg, hogy egészségesek!

A Szülői Munkaközösség nagyszerű ételeket készített és kínálta a vendégeket és az iskola diákjait is a program teljes időtartama alatt, így (szó szerint) mindenki jó szájízzel távozhatott az iskola – immár hagyományosan, évek óta megtartott – egészségnapi rendezvényéről. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments