Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

Végéhez ért a „Kerékpározás és lovaglás” („Bike and Horse Riding”, SKHU/1902/1.1/080) elnevezésű, a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás és a Magyar Vár Alapítvány közös határon átnyúló projektje, mely az Interreg V-A Szlovákia – Magyarország Együttműködési Programon keresztül valósult meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, összesen 3 586 594,48 euró értékben.

A projekt záró rendezvényére, április 23-án, kedden délután Pomázon, a Magyar Vár Alapítvány székhelyén került sor, ahol a szlovák-magyar határtérségben 1,5 milliárd forintból megvalósult lovas és kerékpáros projekt egyszerre szolgálja a közösségépítést, a családok egészségét és a hagyományőrzést – mondta Vitályos Eszter kormányszóvivő az idegenforgalmi fejlesztés átadó ünnepségén.

Vitályos Eszter, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, elmondta: a Bike and Horse riding projekt a Magyar Vár Alapítvány és a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás közös, határon átnyúló vállalása. A fejlesztés az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési programon keresztül valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

A határ magyar oldalán az alapítvány a lovas- és a falusi turizmus fejlesztése érdekében feltérképezte és járhatóvá tette a Pomáz és Esztergom közötti, 39 kilométer hosszú lovas útszakaszt, kijelölte a GPS-útvonalat és feltöltötte azt a Természetjáró applikációba – ismertette a kormányszóvivő.

A magyar részen megújult a Magyar Vár Tábor istállója, ezer négyzetméteres alapterületű sátor és 150 férőhelyes mobil lelátó szolgálja a lovas rendezvényeket és versenyeket, valamint egy húsz méter átmérőjű lovas körjártatót is kialakítottak – tette hozzá.

A szlovák partner Karvától Párkányig egy 12,3 kilométeres kerékpárútszakaszt épített ki, amely az európai jelentőségű dunai kerékpárúthoz csatlakozik – ismertette Vitályos Eszter.

Kiemelte, hogy a fejlesztések is összekapcsolják a térség számos természeti és kulturális örökségét hordozó területeit, növelik a látogatószámot, javítják a terület elérhetőségét, ezzel hozzájárulnak a régió versenyképességéhez. A kerékpárosok és lovasok jelenléte emelheti a helyi termékek és szolgáltatások iránti keresletet, a látogatók számának növekedése pozitívan érintheti majd a helyi kis- és középvállalkozásokat – mondta a politikus. Herpai Sándor, a Magyar Vár Alapítvány alelnöke, a Magyar Vár Tábor vezetője a többi között azt emelte ki, hogy a vendégistállóban immár 21 lovat tudnak elhelyezni, és a boxok minden igényt kielégítenek.

Az eseményt – amelyen jelen volt mások mellett Domin István, a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás elnöke, valamint Vasi Emma, a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás igazgatója – a Magyar Lovasíjász Akadémia Sportegyesület lovas, ijász és lovasíjász bemutatója zárta.

A projekt keretén belül a pomázi Magyar Vártól indulva, a Pilis-hegység Csobánka, Pilisszántó, Klastrompuszta, Kesztölc és Esztergom településeket érintő erdei útjain a Pilisi Parkerdő Zrt-vel egyeztetve, a Parkerdő által már kijelölt un. PilisRide túraútvonalak egyes szakaszainak összekötésével kényelmesen lovagolható túraútvonal került kijelölésre.

Annak érdekében, hogy időjárástól és évszaktól függetlenül lehessen lovas rendezvényeket, versenyeket szervezni, az alapítvány egy 20 x 50 méteres sátort is vásárolt, biztonsági oldalfallal (28 db fém szerkezetű, fa borítású kordonnal). Itt kapott helyet a 100-150 férőhelyes mobil lelátó is, amely azonban szükség esetén áttelepíthető lesz. A (vendég) istállóban felújítás zajlott: megújultak a nyílászárók, a szigetelés, valamint kisebb belső munkálatokat is elvégeztek. Állattartó telepen alkalmazható munkagépet (kistraktort) és kiegészítő eszközöket (homlokrakodó-, talajmaró-, és lovaspálya karbantartó adaptert, valamint trágya-és raklapvillát) vásároltak – az egész lovarda fenntartásához. Az istálló új galopp padlót kapott. 4 lóhoz elegendő, 20 m átmérőjű lovas körjártatót alakítottak ki, amely akár vendéglovak edzésére is alkalmas. Az istállóba 20 db nyeregtároló lemezszekrényt helyeztek el (benne nyeregtartók, polcok, szíjaknak akasztók). A szervezet honlapját új foglalási rendszerrel korszerűsítették.

Az útvonalak oktatási, szórakoztató és rekreációs lehetőségeket kínálnak, figyelembe véve a fenntarthatóság alapelveit.

A Magyar Vár Alapítvány projektrésze az Európai Regionális Fejlesztési Alap 287 460,36 eurónyi társfinanszírozásával valósult meg. (Forrás és fotó: MTI/Koszticsák Szilárd – Interreg sajtóközlemény és fotó)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments