Két ecsettel, közös szívvel

Ezzel a címmel kerül megrendezésre idén tavasszal Vácott, a Madách Imre Művelődési Központban egy kivételes, egyben szívet melengető festménykiállítás. Egy mindössze 20 éve festő, önképző, nyugdíjas művésznő és a szintén autodidakta, 15 éve egy sikeres rajziskolát vezető leánya most első ízben állítják ki közösen a témájukban, stílusukban és technikájukban is merőben különböző festményeiket. A kiállítás megnyitójára április 5-én 18 órai kezdettel kerül sor.

A két önképző festőművész, bár anya és lánya, a kezdetektől merőben más médiumokkal, eszközökkel és stílusban dolgoznak: míg Mucsi Erika olajfestményeket és sajátos tájképeket alkot, addig Mucsi Tina szinte minden kiállított munkája vegyes technikás (t.k. akril, pasztell, kollázstechnika) és szinte kizárólag absztrakt képeket fest. Éppen ez az az ellentmondás, ami miatt eddig nem gondolkodtak közös kiállításban. Ugyanakkor mostanra, több évtized tapasztalattal a hátuk mögött és kiforrott egyedi stílusukkal pedig éppen ez az alapvető különbség lett az az ok, ami miatt most mégis együtt, egymás mellett mutatják be az alkotásaikat.

Mucsi Erika angol szabóként és ruhaipari fejlesztő technikusként végzett, egész életében ezen a területen dolgozott, és csak az ötödik iksz és a gyermekei „kirepülése” után kezdett el festeni. Teszi ezt azóta is hatalmas lelkesedéssel, alázattal, folyamatosan képezve magát. Mára az egészen sajátos személyes színeivel egy olyan belső világot jelenít meg számunkra a (főként) tájképein, amelyek alig pár perc nézegetés után szinte „magukba szippantanak”, történeteket mesélnek nekünk… Ezeket a képeket eddig még soha nem lehetett így együtt látni sehol, ráadásul a legújabb alkotásaival együtt, amint majd ezen a kiállításon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

Mucsi Tina az utóbbi évek absztrakt képeit, kollázsait és vegyes technikás festményeit állítja ki, amelyek szinte egy „térképet” mutatnak a művésznő legutóbbi éveiről, a mélységeiről és magasságairól, egyben pedig a technikai kísérletezéseiről, az alkotó eszközökkel való önfeledt játékáról. Ezt az önfeledtséget, a kreatív felszabadulás és önkifejezés örömét igyekszik átadni másfél évtizede az általa vezetett alkotó tanfolyamokon, workshopokon is, a főállásban működtetett, saját tulajdonú Tina Rajztanodájában.

Hitvallását, amelyet a képei és a programjai is hűen tükröznek, a 2021-ben megjelent „Az alkotó nő – Mucsi Tina füveskönyve” című művében is megfogalmazza

Részlet a könyv első fejezetéből

„Mindenki kreatív.

Míg a stresszes, agresszív, negatív, destruktív gondolatok és érzések, a panaszkodás, az ezekre való fókuszálás és ezek folyamatos ismételgetése megnyomorítják a lelket, addig a pozitív, felemelő gondolatok, a feltöltő és sikerélményekre való törekvés, így például a kirándulás, séta a zöldben, sportolás, rajzolás, az elcsendesedés, mint a meditáció vagy egy kellemes zene hallgatása, a társas kapcsolatok ápolása és a hála gyakori és tudatos megélése viszont felemelnek, a teljesség érzetét keltik bennünk, és így automatikusan beindítják a kreativitást is.

Minden, ami boldoggá, felszabadulttá tesz minket, az kreatív energia és kreatív cselekedet is egyben, és mindannyian képesek vagyunk rá.”

A különleges kiállításnak helyet adó váci Madách Imre Művelődési Központ épülete 1975-ben Tragor Ignác villájának helyén épült. Erika a kezdetektől az itt szerveződő, heti rendszerességgel megtartásra kerülő festőkör tagja. (A fentiekhez fűződő érdekes egybeesés, hogy Tina szintén 1975-ben született, Vácott.) A váci művelődési központ tervezője, Tóth Dezső első díjas pályamunkájáról annak korabeli műleírása megállapítja: „A (váci) kultúrház fontos kortörténeti lenyomat, (…) Az épületben működő művelődési központ, valamint az ide költöző könyvtár sok ember érdeklődésére számot tartó, színes és változatos kulturális programokat nyújtó, valóban élő intézmények.”

A két művésznő különlegessége nem csupán a közös családi hobbiban vagy a kitartó önképzésben mutatkozik meg: Erika példája azt mutatja meg számunkra – és ez bármelyikünknek példaként szolgálhat –, hogy nincs olyan, hogy valamit „túl későn elkezdeni”.

Tina pedig eredeti végzettségét tekintve bölcsész és közgazdász, mégis egy harmadik területen találta meg önmagát és merte – még kisgyermekes családanyaként – a hobbiját választani hivatásként. Az életük egy pontján tehát mindketten eldöntötték, vállalták, hogy az álmaiknak élnek, és ebben sikerült is kiteljesedniük. Két ecsettel, de „közös szívvel”, közös szenvedéllyel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

A kiállítást megnyitja Koltai-Dietrich Gábor festőművész, klarinéton közreműködik Gudor Judit klarinétművész és tanítványa, Turbucz Eliza (aki Tina lánya, Erika unokája) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments