Okos parcellakővel jelölik meg a szabadságharc tavaszi hadjáratának kiemelt helyszíneit – Vácon április 10-én lesz az avatás

Okos parcellakővel jelöli meg az 1848-49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának kiemelt helyszíneit a 175. évforduló emlékére a Nemzeti Örökség Intézete. Az ünnepségsorozat első rendezvényét kedden tartották Hatvanban.

Az okos parcellakövek olyan információs eszközök, amelyek QR-kód segítségével bemutatják a védett sírokat és a bennük nyugvók életrajzát.

Móczár Gábor, az intézet főigazgatója kiemelte: örömmel álltak a kezdeményezésről szóló, tavaly aláírt együttműködési megállapodás mellé.

A hat közreműködő civil szervezet – a Magyar Batthyány Alapítvány, a Magyar Női Unió Egyesület, a Magyar Történelmi Társulat, a Görgey Kör Egyesület, a Magyarok Európában Egyesület és a Katonai Emlékpark Pákozd Nemzeti Emlékhely – megállapodásának célja, hogy közös programokon keresztül ráirányítsa a figyelmet az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára.

A nemzeti sírkertbe sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakövek elhelyezése az 1849-es tavaszi hadjárat útvonalát követi. Móczár Gábor tájékoztatása szerint a következő megemlékezés április 4-én Nagykátán, majd 6-án Isaszegen, 10-én Vácon, 26-án pedig Komáromban lesz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Természetbarát kerted van Vácon? - Jelentkezz a Bagolybükk Egyesület felhívására!

A magyar nemzet számára maradandót alkotó személyiségek temetkezési helyének védelmére létrehozott nemzeti sírkertek ma már több mint 6200 sírt foglalnak magukban országszerte. Az e besorolással jogi védelmet nyerő sírokat nem lehet felszámolni, ezek felett a rendelkezési jogot a Nemzeti Örökség Intézete gyakorolja – közölte a főigazgató.

Hatvanban Csataffy Ferenc huszár főhadnagyra, valamint az ott lezajlott lovassági összecsapásban meghalt huszárokra emlékeztek.

Szabó Zsolt (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében kijelentette: büszke arra, hogy a polgári kormány hozta létre 1999-ben, a szabadságharc 150. évfordulóján a nemzeti sírkert védettségi kategóriát, és 2022 óta fizikailag is megjelölik ezeket a kiemelt temetkezési helyeket.

„Kiváló ötlet, hogy a digitális világhoz alkalmazkodva olyan információs parcellaköveket helyeznek ki, amelyek QR-kód segítségével bemutatják a védett sírokat és a bennük nyugvó személyek életrajzát” – mondta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci majális a Duna-parton

Móczár Gábor a hatvani eseményen közölte, hogy a 175. évforduló alkalmából felmérik és a Magyar Nemzeti Névtér felületén megjelenítik az 1848/49-es forradalom és szabadságharchoz kötődő határon túli helyszíneket is.

Május 21-én pedig Görgei Artúr hadvezér legnagyobb haditettének, Buda 1849-es bevételének évfordulóján egy 1848/49-es honvédemlékművet avatnak a budapesti Fiumei úti sírkertben – tette hozzá a főigazgató. (Forrás: MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments