Online elérhető az 1804–1918 között szolgált váci püspökök életrajza

Az elmúlt év karácsonyára lényegében elkészült az a nagyszabású munka „Püspöklexikon 1804–1918” címmel, amelyhez a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár dolgozói is segítséget nyújtottak. A közeljövőben megjelenő magyar kötet a történelmi Magyarország egyházmegyéinek XIX-XX. századi egyháztörténetéhez nyújt fontos adalékot, az egyes egyházmegyék korabeli rövid történetét és a püspökök életrajzát dolgozza fel.

A Fraknói Kutatócsoport pályázati ciklusokon átívelő „megaprojektjének” első szakasza 2020 pünkösdjén fejeződött be. A nemzetközi együttműködés keretében megvalósult kutatás eredményeit a berlini Duncker & Humblot kiadó gondozásában megjelent impozáns kötet tartalmazza „Die Bischöfe der Donaumonarchie 1804 bis 1918. Ein amtsbiographisches Lexikon” címmel. A magyar nyelvű változat („Püspöklexikon 1804–1918”) főbb munkálatai 2023 karácsonyára zárultak le. A magyar lexikon javított, illetve bővített új kiadás.

 

Magyarország egyházmegyéi a XIX-XX. században viszonylag jó forrásadottságokkal rendelkeznek, még sincsenek megfelelően feltárva. Ez a korszak nem volt a modern historiográfia homlokterében és a vonatkozó szakirodalom is viszonylag régi. Ezen felül a mostani kiadvány egységes, nemzetközi szempontrendszer szerint készült, így tágabb térben, a Habsburg Monarchia keretei között értelmezi az eseményeket, illetve az egyes életutak alakulását – tájékoztatott bennünket Jusztin Péter, a Váci Püspöki és Káptalani Levéltár munkatársa. Az életrajzok írói többnyire magyar szerzők voltak, de szerepel köztük Viliam Judák jelenlegi nyitrai püspök is, akinek egyik elődje Roskoványi Ágoston püspök életrajzát írta meg. Roskoványi Ágoston ugyanis a váci püspökség éléről került Nyitrára. Az ő életrajzának kutatása „közös ügyünk” a szlovák történészekkel, egy olyan párbeszéd lehetősége, amellyel élni kell – hangsúlyozta a levéltár munkatársa.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pápay Eszter: Változó kor

A Váci Püspöki és Káptalani Levéltár dolgozói az első szakaszban, a „német projektben” nyújtottak segítséget, elsősorban az eddigi szakirodalom összegyűjtésében segédkeztek a Váci Egyházmegyei Könyvtár dolgozóival együtt, illetve a projektben résztvevő kutatókat szolgálták ki. A kötetben szereplő képek is a Püspöki Levéltár gyűjteményéből valók.

A több évig tartó munka egyfajta összegzése az eddig ismert adatoknak, egy olyan lexikon, ahonnan a további kutatások el tudnak indulni, vagy ha valamire kíváncsi az ember a korszakkal kapcsolatban, vagy keres valamit, akkor ebben bizonyára meg fogja találni. Emellett fontos az is, hogy az életrajzok nem önmagukban állnak, hanem integrálva vannak egy nagyobb történeti kontextusba, köszönhetően annak, hogy felhasználják a bécsi nunciatúra anyagát, így kiderül, melyik püspököt hogyan érintették a korabeli szellemi áramlatok, illetve hogyan kapcsolódtak be az egyetemes Egyház életébe, például az I. Vatikáni Zsinat előkészületeibe.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Fülemülék éjszakája Vácon

A „Püspöklexikon 1804–1918” a Fraknói Kutatócsoport, a Moravcsik Gyula Intézet és a Collegium Professorum Hungarorum évezredes történeti dimenziójú projektjének a kezdete. A tervek szerint a sorozat visszafelé halad majd, tehát következő lépésként a XVIII. századot dolgozzák fel, majd a tervek szerint elkészül az 1001–1993 közötti magyar püspökök életrajzi lexikonja is az alábbi időszakokra bontva a munkát: Püspöklexikon 1918–1993; Püspöklexikon 1711–1804; Püspöklexikon 1605–1711;1526–1605, Püspöklexikon 1458–1526; Püspöklexikon 1302–1458; Püspöklexikon 1001–1302.  A Mohácsi csata 500. évfordulójára készülve a Hunyadi–Jagelló kor lexikonjának kézirata már lezárás előtt áll.

A Püspöklexikon 1804–1918 fokozatosan feltöltésre kerülő fejezetei a következő online felületen érhetők el, 2025-ben tervezik a teljes kötet nyomdai megjelentetését. A most elkészült váci kötet itt elérhető. (Váci Egyházmegye) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments