Borházat avattak Pencen

Május közepén zajlott a közeli Pencen a „Gyere fel a hegyre! Kiállítás és Borturkáló” című több napos rendezvény. A Vácon és a térségben is jól ismert Lingvay Pincészet új borászatának megnyitója egyben összművészeti program is volt.

Ez a hely tulajdonképpen a falu határában található, egészen pontosan az úgynevezett Zsobrák dűlőn. A borház avatón Mester Bori és Cziráki Nándor képzőművészek képei, valamint Detkovics Anikó szobrász művei voltak kiállítva. A nagy számban megjelent vendégek bejárhatták magát az épületet, és a szőlőültetvényt, beszélgethettek a kiállító művészekkel, a borászat megálmodóival, „turkálhattak” a raktárban, gyönyörködhetek a tájban. Ezeken kívül volt négytételes borkóstoló dr. Czike Gábor vezetésével, aki a borászat tulajdonosa, de volt vezetett dűlőtúra is a közeli kilátóhoz, helytörténeti kitekintéssel Törőcsik Károly vincellér vezetésével. A borászatot dr. Lingvay Boglárka, a kiállítást dr. Törőcsik Edit nyitotta meg. A zenéről Tilos Rádiós DJ-k gondoskodtak, úgymint DJ Nándesz, DJ Turbo és DJ Petya. De, hogy még színesebb legyen az esemény, esténként digitális fényfestéssel tették különlegessé az épületet a Pontaszembe művészeti csoport tagjai.

Dr. Törőcsik Edit a kiállítás megnyitón kifejtette, hogyan készül egy műalkotás. „Elengedhetetlen, hogy a művész figyelembe vegye a percepciót (vagyis érzékeljen), lássa és tisztában legyen a valósággal, ám legyen kellő képzelőereje is. Fontos tehát a szellemi cselekvés. De a közönség mit ért meg egy képből? Egyáltalán mi számít megértésnek? Az, ha az alkotó szándékát értjük meg? Nem valószínű. Sokszor kifürkészhetetlen a pontos üzenet – már ha van ilyen egyáltalán, ezért mindenki létrehozza az adott művet a saját maga számára. Téves azt gondolni, hogy minden alkotás egyértelmű lenne.” – fogalmazott Törőcsik Edit, majd hozzátette, a kortárs művészet célja a kérdésfelvetés a kész megoldások, válaszok, valamint esztétikai élvezet nyújtása helyett – így fogadtatása gyakran vegyes.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pest vármegyében is támogatták az önkormányzatokat

A kortárs művészet nem tekinti egyetemesnek a művészet értékeit, nyelvezetét – nincsenek „örök” egyetemes értékek, a szép fogalma változó, a mű értéke kontextusfüggő – így értelmezhetősége is fragmentált. Véleménye szerint minden műalkotásnak, minden egyes műalkotásnak van „lelke”, amennyiben hordozza a saját szellemét. Nem pusztán egy tárgy, nem pusztán egy dolog, hanem egy személy is egyben. Van személyisége. Ha tehát a műalkotás méltóságáról beszélek, ezzel a következőket mondom: a műalkotást nem használhatjuk puszta eszközként, mert egyúttal mindig öncélnak is tekintjük. A különbség, méghozzá a lényegi különbség ember és műalkotás között világos már a megfogalmazás alapján is. Az emberi méltóság elismerése egy „kell”, azaz egy morális imperatívusz.

Szó esett arról is, hogy a bor az emberi történelem és kultúra szerves része, amely számos művészeti ágban megjelenik, legyen az festészet, szobrászat vagy irodalom. A bor és művészetek egymásra találása gazdag és érzékeny kapcsolatot teremt. „A bor ihlette festmények, zenei művek és szobrászati alkotások egyedi élményeket kínálnak, miközben mélyebb rétegeiben hozzájárulnak a kulturális örökség megőrzéséhez. Ez a művészi találkozás nem csupán érzékeinkre, hanem a közösségek közötti kötelékeinkre is hatással van, az élet és kreativitás szépségét ünnepelve. A bor és művészetek egyesülése egy különleges kulturális tájat formál, ahol az érzelmek és gondolatok harmonikusan összetalálkoznak.” – mutatott rá dr. Törőcsik Edit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pest vármegyében is támogatták az önkormányzatokat

Azzal folytatta, hogy szőlő sorsa, hogy megegyék. Amióta azonban az emberek rájöttek arra, hogy erjesztett leve különös hatással van a szervezetre, alig akad olyan ember, aki ne került volna valamilyen viszonyba, vagy éppen iszonyba a borral. Költők, írók, festők és szobrászok ezreit tette függővé, vagy éppen adott ihletet az alkotáshoz, s belefért még a Bibliába is a szőlő és a bor, mint a szimbólumok kimeríthetetlen forrása.

Végezetül aláhúzta, hogy a művészet az olyan, mint a testnek az étel, szomjazónak a bor, a léleknek a szerelem, boldoggá tesz. A boldogságot nem lehet számokkal vagy adottságokkal mérni. Az vagy van, vagy nincs, és minden azon múlik, észrevesszük-e. Amikor egy fárasztó nap után mész az utcán hazafelé észre sem veszed a világot körülötted, vagy ha igen, akkor fonákját látod. Ha jókedved van, akkor a világ színes, virágos, vidám hely. A világ szépségét reálisan kizárólag a művészet útján lehet megtalálni és megtapasztalni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pest vármegyében is támogatták az önkormányzatokat

Érdemes követni a Lingvay Pincészetet a közösségi oldalakon, hiszen Pencen is lesznek még borhoz kapcsolódó események. ♦

 

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments