Csak napi 8 percet figyelünk a gyerekre? – 12 évesen már droghasználók?

Iskolai drogprevenció, szerhasználat, függőség, leépülés, felépülés. Tabuk és témák, avagy a „Szerhasználat a családban” volt a címe annak a szakmaközi megbeszélésnek, amit a Váci Humán Szolgáltató Központ szervezett május 6-án. „Önsértés, testképzavar (anorexia-kóros fogyás), 24 órás telefonfüggés, valódi-emberi offline kapcsolatok beszűkülése” – ilyen és hasonló problémákat soroltak a szakemberek, amikkel az elmúlt időszakban kapcsolatba kerültek a családsegítő munka során.

A szakemberek találkoztak már 12 éves fiatalkorú droghasználóval is. „Napi 8 percet beszélgetnek otthon a gyerekekkel átlagosan” – hívták fel a figyelmet a szakemberek. A családon belüli ilyen jellegű gyermekelhanyagolás sajnos út lehet a későbbi szerhasználat felé – összegezték a tapasztalataikat a szakemberek.

A tanácskozáson szó volt arról is, hogy a #drog-kérdéskör az, amivel kapcsolatban nagyon nehéz naprakésznek, felkészültnek lenni szülőként, pedagógusként, segítőként is, hiszen újabb és újabb bódító, káros anyagot dobnak piacara a terjesztők. A családok, a segítő és a rendészeti szakma is ezért gyakorta csak „kullog” az események után.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A dinasztia – új táblakép a főtéren

VHSZK – szakmaközi megbeszélésen témák és előadók voltak

Milyen a (jó) drogprevenció? – Bajcsi Norbert – felépült függő, tapasztalati segítő, prevenciós előadó, MRE KIMM Ráckeresztúri Drogterápiás Otthon

Iskolai drogprevenciós munka – Kimpián Ildikó regionális intézményvezető, Baptista Tevékeny Szeretet Misszió

Fakó István terápiás munkatárs, BaptistaTevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központ

Szpaszov Petra a VHSZK Szolgálat csoportvezetőjének segítségével a jelenlévő szakmák képviselői a témában tapasztalatokat, jó gyakorlatokat, „hogyan tovább”-okat oszthattak meg egymással.

Az ilyen szakmai megbeszélések jó alkalmat teremthetnek arra, hogy a szakemberek és az érintettek segítségével ránézzünk erre, az egész társadalmat veszélyeztető drogjelenségre, hogy időben és hatékonyan tudjunk segíteni ezen témákban érintett fiatal és felnőtt rászorulóknak. (Baranyi Marcsi szociális munkás-újságíró, a VHSZK munkatársa – Fotók: VHSZK munkatársai – A fotók engedéllyel lettek közzétéve) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments