Lövész Kornélia kiállítása a Kávézó Galériában – A művész, aki megtalálta önmagát

A művelődési központ Kávézó Galériájában jelenleg Lövész Kornélia alkotásai láthatóak. A „Tavaszi szél vizet áraszt…” című kiállítássorozat legutóbbi alkalmával – immár több évnyi kiváló teljesítménye alapján – idén, mint díjazott nyerte ezt a kiállítási lehetőséget.

Ez nem újdonság, hanem már hagyomány, előtte is sokan kaptak ilyen lehetőséget és bizonyára a jövőben is sokan fognak majd a csoportos kiállításból egyénibe lépni. Koltai-Dietrich Gábor művelődésszervező a kiállításmegnyitón elhangzott köszöntőjében elmondta, hogy ezek a díjak a műkedvelő alkotóknak nyújtanak olyan bemutatkozási lehetőségeket, amik a művészi fejlődésre is inspirálóan hathatnak.

Orvos András festőművész nyitotta meg a kiállítást. Röviden összefoglalta a Tavaszi szél vizet áraszt kiállítássorozat lényegét, miszerint a Vácon és a város vonzáskörzetében élő műkedvelő alkotók seregszemléje ez. Ilyenkor díjakat is átadnak, ennek egyik formája egy önálló kiállítás a Kávézó Galériában.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A királyságban hisz a nyomkövetőt kapott váci nyugdíjas

Megtudhattuk, hogy Lövész Kornélia nem csak ezeken a tárlatokon vesz részt, hanem például Nagymaroson is gyakorta láthatóak művei. De ugyanígy a szintén a váci művelődési központban megrendezett Téli tárlat című csoportos kiállításon is rendszeresen szerepel képeivel. Szám szerint a jelenlegi a hetedik önálló kiállítása. A bemutatott festményekkel kapcsolatban elhangzott, hogy láthatunk tájképeket, településképeket, csendéleteket és portrékat is.

Orvos András kiemelte a Himalája című kép szokatlan formaképzését.  Amikor ugyanis az ember a Himalájára gondol, akkor egy hatalmas tömeg jut eszébe. Lövész Kornélia ezt egy kissé emberibbé festette. Hideg színeket alkalmazva, kék, szürke, fekete, fehér színvilág jellemzi a képet. Ehhez kapcsolódik a Fekete erdő című alkotás, ez is a hegyek, az égbolt, a fák kék, szürke, fekete tónusokban jelenik meg. Lövész Kornélia szereti ábrázolni az úgynevezett városképeket, városrészleteket, településképeket: Vác, Zebegény, ami látható a kiállított képeken.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Óriási balettsiker a vigalomban

A festőnek Zebegényhez szoros kapcsolódása van. Orvos András éppen a Zebegény című festményt emelte ki, mint a szerinte legjobban sikerült alkotást, a leglíraibb festményt a kiállítás anyagából. Látható rajta a Duna, a falu egy részlete templommal, a távoli hegyek. Itt a színfoltokat szokatlan ecsetkezeléssel használja, mely emlékeztet az impresszionisták munkáira. További két képet emelt ki még a váci festőművész, ezek pedig a Falusi utca és a Mami utcája. Ezek erőteljesek formában, színben, nyugodt ecsetkezelés jellemzi mindkettőt. Ezek kimondottan Lövész Kornélia stílusára jellemző képek.

Egy másik festmény a váci Hétkápolnának egy részletét ábrázolja Ölelés címmel, itt is a puha ecsetkezelést emelte ki Orvos András, a képet, mint lírai önvallomást említette. Portrék is láthatóak a kiállításon, erre a műfajra külön biztatta a váci festőművész Kornéliát, hiszen ebben is komoly tehetsége van. A csendéletek realista ábrázolások, láthatunk kacsókat, korsókat, gyümölcsöket. Itt a valóságból indul az alkotó, legtöbbször szakkörökön készülnek az ilyen munkák, melyek szakmailag megalapozottak. Orvos András úgy jellemezte Lövész Kornéliát, mint akinek változatos és átélt élményforrása, realista formavilága, sajátos ecsetkezelése, lírai színhasználata bizonyítja: megtalálta önmagát. Ami összekapcsolja a képeket, az az, hogy mindegyik az alkotóról szól.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A dinasztia – új táblakép a főtéren

A kiállítás június 2-ig tekinthető meg.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments