Mikroműanyagokat ebédre vagy vacsorára? Nem tudunk róla, mégis fogyasztjuk

A mikroműanyagok ott vannak szinte minden élelmiszerünkben, és ez alól a zöldségek és gyümölcsök sem kivételek.  Átlagosan nem kevesebb, mint 2000 apró műanyagdarabot fogyasztunk el minden héten. Például hetente megeszünk egy bankkártyányi mikroműanyagot ételeinkkel és italainkkal.

A tesztelt állati és növényi fehérjeminták kilencven százaléka pozitív eredményt mutatott mikroműanyagokra, apró polimerrészecskékre, amelyek méretei kevesebb mint 5 milliméter és 1 mikrométer között változhatnak – áll a megdöbbentő információ a Queensland Egyetem tanulmányában. Az 1 mikrométer alatti részecskéket nanoplastikusnak nevezik, amelyeket milliméterek milliárdjainak méretében kell mérni – írja a CNN cikke alapján az index.hu.

Hihetetlen, hogy mi mindenben benne van

Az elfogyasztott ételek műanyagtartalmát tekintve még a vegetáriánusok sem lehetnek nyugodtak, mert a gyümölcsök és zöldségek is képesek mikroműanyagokat felszívni a gyökérrendszerükön keresztül, és ezeket a vegyületeket átadni a növénynek. Így benne lehet a szárukban, a leveleikben, magjaikban, gyümölcsükben.

Nem képeznek kivételt az ételízesítők sem – a só is tele lehet műanyaggal. Egy 2023-as tanulmány eredményei szerint a földből bányászott, rózsaszínű Himalája só tartalmazta a legtöbb mikroműanyagot, amit a fekete só és a tengeri só követett a sorban. A cukor is „fontos útvonal az emberi expozíciónak ezekhez a mikroszennyezőkhöz” – állapította meg egy másik tanulmány.

A teafilterek is jelentős mennyiségű műanyagot szabadíthatnak fel: a McGill Egyetem kutatói szerint egyetlen műanyag teafilter főzése során körülbelül 11,6 milliárd mikroműanyag- és 3,1 milliárd nanoplasztikum-részecske kerülhet a főzővízbe.

Egy másik, ugyancsak a Queensland Egyetemen lezajlott kutatás szerint az is kiderült, hogy a rizs is a „bűnösök” közé tartozik: minden elfogyasztott 100 gramm (fél csésze) rizzsel, három-négy milligramm műanyagot is bejuttatunk a szervezetünkbe – az instant rizs esetében ez a szám adagonként 13 milligrammra ugrik.

A kutatók állítása szerint azonban a rizs mosásával akár 40 százalékkal is csökkenthető a műanyagszennyeződés. A mosás ráadásul még segít csökkenteni a rizs arzéntartalmát is, amely szintén jelentős lehet. (Agroinform.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments