VÁLASZTÁS: kormánypárti első hely a vármegyei közgyűlésben

Toronymagasan a Fidesz-KDNP pártszövetség nyerte a Pest vármegyei listás szavazást, de három jelentős ellenzéki frakció is összeállhat majd a közgyűlésben. A kormányzópártok kapták a szavazatok 45,64%-át, majd őket szoros versenyben 20% körüli eredményekkel követte a Momentum, a Mi Hazánk és a DK listája.

Szokatlanul sok szavazólapot vehettek kézbe azok, akik hétvégén elmentek voksolni. Vácon a két önkormányzati érdekeltségű, valamint az Európa parlamenti íven túl negyedikként még a Pest vármegyei közgyűlés összetételéről is dönthettek a választók. Vármegyei szinten pedig az eredmények több esetben is eltértek attól, mint amit az országos és a helyi folyamatokban meg lehetett figyelni. Ez nem véletlen. Az uniós választást idén egy új politikai erő, a TISZA párt indulása tette izgalmassá és borította fel a megjelenése előtti várt erőviszonyokat. A Magyar Péter által népszerűvé vált politikai formáció közel 30%-ot ért el és így ők küldhetik a második legnagyobb számú képviselőcsoportot az Európai Parlamentbe. Idő hiányában vármegyei listát azonban még nem tudott állítani a közösség, így ezen a fronton az ellenzékieknek meg kellett elégedni a régebbi pártokkal.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a Kertben

Pest vármegyében ez a felállás a Fidesz-KDNP koalíció nagyarányú sikerét hozta: 255 330 szavazattal a mandátumok 45,64%-át tudhatják a magukénak, amivel 21 fős frakciót alakíthatnak ki. A legerősebb ellenzéki erő itt a többi választáson egyébként gyengén teljesítő Momentum volt, 116 461 embert győztek meg arról, érdemes az ő logójuk mellé behúzni az x-et. Ezzel a liberális párt egy 20,82%-os eredményt ért el és 10 embert delegálhatnak majd a közgyűlésbe. A dobogó harmadik fokára a Mi Hazánk állhatott fel az ő mellettük kiálló 96 506 választónak köszönhetően. A radikális közösség így a maga 17,25%-ával 8 képviselői helyet szerzett. Végül a negyedik erő a Demokratikus Koalíció volt. Ők 91 204 szavazatot kaptak, ami egy 16,30%-os arányra, illetve 7 mandátumra volt elég.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Ajándék volt minden perc és óra" - Tolnay Klárira emlékeznek születése 110. évfordulója alkalmából Mohorán

A többi szavazáshoz igazodva, vármegyei szinten is magas volt a szavazási kedv: az erre jogosultak 57,79%-a járult az urnák elé. Azonban érdekesség, hogy az így megjelent 580 694 választópolgárból 21 193-an érvénytelenül adták le a szavazatukat. Az új közgyűlés októberben fogja tartani alakulóülését, addig a jelenlegi képviselők alkotják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments