Egyedülálló tankert a környezettudatosság jegyében: nem mindennapi projektátadóval ünnepeltek Vácott

A Cházár András EGYMI Simon Antal Tagintézménye lett a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) Zöld Megoldás-pályázatának egyik díjazottja a váci régióban. „Mi is képesek vagyunk megváltoztatni és jobbá tenni a világot” című projektjük keretében egy olyan tankertet hoztak létre, amely lehetőséget biztosít a sajátos nevelési igényű tanulók számára, hogy gyakorlati tevékenységeken keresztül ismerkedjenek meg a természettel és a fenntarthatóság fontosságával.

Ünnepélyes átadó Vácott

A nyertes projekt bemutató- és átadóünnepségét 2024. július 1-jén tartották Vácott, a Simon Antal Tagintézményben. Az ünnepélyes megnyitót követően sor került a tankert átadására, melyet szalagvágás és közös koccintás követett. Ezután a résztvevők bejárhatták a tankert területét, majd egy kiállítást is megtekinthettek, ahol a projekt házigazdái fotókkal illusztrálták a közös kert létrejöttének egyes pillanatait. Végül, a vendégvárás során a látogatók megkóstolhatták a saját termesztésű zöldségeket is, ezzel zárva a különleges eseményt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Meghosszabbított jelentkezés augusztus 5-ig az Aporon

Sokoldalú tankert nevelési szándékkal

A projekt megálmodása és megvalósítása során kiemelt figyelmet szenteltek az akadálymentesítésnek. Tudatosan döntöttek a magaságyások kialakítása mellett, annak érdekében, hogy a mozgásukban korlátozott tanulók is aktívan részt vehessenek a kert gondozásában. A tankert igazi zöld oázisként működik, ahol a diákok megismerkedhetnek a kerti munka örömeivel. A területen fákat is ültettek, létrehoztak méhlegelőt, rovarhotelt, madárodúkat és itatókat, valamint egy komposztálót is kialakítottak, hogy a természet körforgása teljes legyen.

A fenntarthatóság és közösségépítés új dimenziói

A tankertben a tanulók megismerkedhetnek az egészségtudatosság fontosságával, valamint tapasztalás útján, a gyakorlatban sajátíthatják el a növénytermesztési ismeretek alapjait. Kézzelfogható tapasztalatokat szerezhetnek, így a tanulás nemcsak elméleti, hanem valódi élménnyé válik. A projekt fejleszti továbbá a pedagógus-diák kapcsolatot, illetve összekovácsolja a közösséget a természettudatos szemlélet jegyében. A tanulók uzsonnára pedig friss, saját termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatnak, egyenesen a kertből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vers - kép - vers a Lyra-ban

Formabontó ötletek a környezettudatosság jegyében

Hazánk egyik meghatározó építőanyag-gyártója 2011-ben hívta életre a Zöld Megoldás-pályázatot. A zöld szemléletet népszerűsítő pályázat elsődleges célja a Beremendi és a Váci Cementgyár környezetében különféle környezettudatos fókuszú projektek, fejlesztések és kezdeményezések széles körű támogatása. A DDC a pályázat keretében – az idén megvalósuló projektekkel együtt – összesen 70 projekt létrejöttét támogatta, mintegy 98 millió forintból. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments