„Hogy legyen mit mesélni” – A Váci Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Szolgálat önismereti és alkotó nyári gyerektábora

Ahogy beköszönt a nyár, minden gyermek színes, élményekkel teli programokra, nyaralásokra, gyerektáborokra vágyik. De sajnos ez nem minden gyermek számára adatik meg. Éppen ezért a Család és Gyermekjóléti Szolgálat idén szervez egy különleges ötnapos gyerektábort augusztus 12. és 16. között az általuk segített családok kamasz gyermekei számára. Tehát ez a kezdeményezés kifejezetten az intézményünk ügyfeleinek, a segített családok gyermekeinek nyújt lehetőséget arra, hogy részt vegyenek egy olyan táborban, amely tele lesz kalanddal örömmel és élménnyel.

A tábor helyszíne a váci Vám utcai óvoda lesz, amit térítésmentesen biztosítanak a tábor helyszínéül az üzemeltetők. Ide minden nap reggel érkeznek majd a gyerekek, hogy részt vegyenek az izgalmas programokban.  A sok színes, ingyenes program mellett a táborozók napi egyszeri ebédet is kapnak, hogy bőven legyen energiájuk a tikkasztó kánikulai hőségben. Délutánonként remélhetően majd jól elfáradva, élményekkel gazdagon térnek haza gyerekek a családjaikhoz.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megújult a Horváth Mihály utcai parkoló

Fókuszban lesz az önismeret

A tábor fő célja a kamaszokat nevelő családok segítése azzal is, hogy a táborozó kamaszoknak önfejlesztő, személyiségfejlesztő foglalkozásokat tartanak a szakemberek. Cél, hogy mélyebb önismeretre, önreflexióra tegyenek szert a gyerekek. Az önismeretnek köszönhetően vélhetően sikeresebbek lesznek a konfliktuskezelésben is, mind a kortársaikkal, mind családtagjaikkal. Az önismereti foglalkozások célja még az is, hogy az önreflexióban is fejlődjenek, vagyis, hogy „kívülről” is képesek legyenek látni magukat, viselkedésüket.  A „hogyan látom önmagam hogyan látnak engem mások” kérdésekben világosabb kapaszkodóik legyenek, hogy se túl, se alul ne értékeljék magukat. Ezeken felül még az egészséges határok meghúzásának képességfejlesztése is téma lesz: ”Hogyan mondjak nemet bizonyos helyzetekben” fókusszal. Az önismereti foglalkozásokon túl még kézműves, kreatív és szabadban megvalósuló élménydús foglalkozásokkal készülnek a szervezők.

A segítő szakmai munka megfűszerezése

A tábor szervezésében és lebonyolításában aktívan részt vesznek a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat diplomás segítő munkatársai. Már ők is nagyon várják, hogy az egész éves benti irodai munkát kicsit megszakítva, újra fűszerezze ez a külső helyszíni, nyári gyerektáboroztató kreatív, szervező munka.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Reneszánsz sárkány - Báthori Miklós és kora című kiállítás zárónapja

Tábori minden jót mindenkinek

A nyári gyerektábor nemcsak szórakozást és kikapcsolódást jelenthet a résztvevő gyerekek számára, hanem lehetőséget is adhat arra, hogy új barátságokat kössenek, új készségeket sajátítsanak el. Sok gyerek számára ez az egyetlen lehetőség a nyári kikapcsolódásra, hiszen szüleik nem tudnák megfizetni a drága tematikus táborokat, így ez a kezdeményezés különösen fontos számukra. A Váci Humán Szolgáltató Központ elkötelezett amellett, hogy a családsegítő szolgálattal kapcsolatban lévő gyerek számára elérhetővé tegye az ilyen típusú programokat. Főként azért, mert a segítők tiszta szívből hisznek abban, hogy minden gyermeknek jár az esély a boldogságra, a fejlődésre, anyagi helyzettől, származástól, egészségi állapottól, tanulmányi átlagtól függetlenül. Az önismereti és alkotó gyerektábor tehát nem csupán a gyerekek számára nyújt felejthetetlen élményeket, hanem egy egész közösség erejét mutatja meg abban, hogy hogyan tudjuk közösen támogatni és segíteni egymást az összefogás erejével. A tábor fő támogatója Vác Város Önkormányzata és a váci HISZ (Hit Gyülekezete Szeretetszolgálat). Köszönjük ezúton is segítséget a nyári tábor megvalósításban!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Zöld Megoldás-pályázat – környezetvédelem a kreativitás erejével

Élménybeszámoló, hogy legyen mit mesélni

Reménykedünk abban, hogy a jövőben is folytatódik majd ez a szép hagyomány, és még több gyermek számára nyílik meg az út a nyári tábori örömök, kalandok világába. Remélhetően szeptemberben visszatérve az iskolába, már nekik is lesz miről mesélni, ha a nyári élményekről kérdezik őket társaik, tanáraik.

Így a végén nincs is más hátra, mint továbbra is nagyon szép nyarat, sok-sok élményt kívánjuk a gyerekeknek és természetesen jó táborozást! (Baranyi Marcsi, VHSZK munkatársa) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments