Hogyan találjam meg a saját utam? – Vicsápi Natália: „A változáshoz szükséges a döntés!”

Sokan vannak, akiknek látszólag mindenük megvan, mégis hiányérzetet élnek át. Egy olyan üresség, egy olyan űr, amit nem tudtak megfogalmazni egészen addig, amíg szóba nem került az életút, az életcél megtalálása. Onnantól kezdve érezték, hogy pontosan erre van szükségük. Fel is tették a kérdéseket: „Hogyan találjam meg a saját utam?”, „Honnan tudom, mi a sorsom?” Az elmúlt évek során számtalan ember fordult meg Vicsápi Natália önismereti tanítónál, a legkülönbözőbb nehézségekkel, és változott meg az életük a tudatosság hatására.

Sokkal több embert érint ez a kérdés, mint hinnénk. Sokkal többen bolyonganak az élet útvesztőjében, mint amit el tudunk képzelni. Vicsápi Natália, a Nati Method alapítója elárulja, milyen módon találhatjuk meg az önmagunkhoz vezető utat, és hogyan láthatjuk, kik is vagyunk valójában?!

Létezik életcél?

Az önismeret és az önfejlesztés korát éljük. Mi vagyunk az a generáció, aki már dönthet. A szüleink, a nagyszüleink és a többi ősünk még nem tehette ezt meg. Mi azonban már igen. Éljünk ezzel a lehetőséggel! Tanuljunk, és fejlődjünk! A döntés a mi kezünkben van. A saját életcélunkkal kapcsolatban is. Minden embernek megvan a saját életútja. Egy sors, egy feladat, amire született. De vajon honnan tudhatjuk, mi az életutunk? Talán már megjelent bennünk a vágy, hogy változtatni kellene. Ott tombol az intuíciónk, hogyan induljunk el egy új élet felé?! Valami azonban mégis visszatart. Mégsem változik semmi. Miért van ez? Tudnunk kell, hogy a cselekvést mindig megelőzi valami: a döntés – kezdte Natália, a tudatosság mentor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tanulást akadályozó, vagy a diákok testi épségét veszélyeztető tárgy nem vihető be az iskolába

Vajon merünk dönteni? Merjük azt mondani, hogy beleállunk az önismeretbe? Hogy igenis ki fogjuk deríteni, mi az életutunk, és kinek az életét éljük? Pontosabban: éltük eddig? Tudom, szembesülni nem könnyű, ugyanakkor szükséges ahhoz, hogy új életet építhessünk magunknak. Mert megtehetjük!

„Hogyan találjam meg a saját utam?”

Kezdjük az első és legfontosabb dologgal. Ahogy mondani szoktam, két út létezik. Az egyik a racionalitás, a gödrök és a mókuskerékszerűen ismétlődő nehézségek útja. A másik út azonban az intuíció, az ösztönök, a szeretet és a hála útja. Az élet első felét inkább racionálisan éljük.  Meg akarjuk érteni a dolgokat, meg akarunk felelni az elvárásoknak. Próbálunk tökéletesen teljesíteni, és aszerint a minta szerint élünk, amit otthonról hoztunk. Főleg akkor van nagy szerepe az elvárásoknak, ha a jó gyerek szerepébe álltunk bele. Aztán egyszer csak eljutunk abba a stádiumba, hogy meglátjuk: mit sem ér az egész. Itt a ház, az autó, a család, a férj vagy feleség, de valami mégis hiányzik. Mi ez? Az értékek az életünkből. És itt most nem a materiális dolgokra gondolok. Az érzelmi értékekre. Arra a bizonyosságra, hogy mindezt mi értük el, mi hoztuk létre. A bátorságra és magabiztosságra, hogy bármikor képesek vagyunk helytállni. A jó érzések hiányoznak az életünkből. De mi ezzel a baj? Hogyan lehet ezen változtatni? Mi a boldog élet titka? Tényleg a kezünkben a jövőnk? – részletezte a Nati Method alapítója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tanulást akadályozó, vagy a diákok testi épségét veszélyeztető tárgy nem vihető be az iskolába

Racionalitás vs. intuíció az élet útvesztőjében

A racionális élet során rengetegszer jelennek meg lehetőségek, figyelmeztetések, új utak és megoldások. A sors aranytálcán kínálja ezeket nekünk. Mutatja, hogy sokkal több van bennünk, mint amit, hiszünk magunkról. Sokszor mégsem veszünk tudomást róla. Miért? Egyrészt a félelmek és elvárások miatt. Másrészt azért, mert a racionális élet sajátja az a zaj, ami a fejünkben van. Az a sok gondolat, félelem, aggódás, elvárás, ami folyton csak pörög, és pörög. Csakhogy a félelem útja a régi út. A göröngyös út. Nem tudjuk elhinni magunkról, hogy bármire képesek vagyunk. Pedig így van! Most azonban itt van egy újabb lehetőség. Szóval, ha azt kérdezzük, hogy „honnan tudhatom, mi az életutam?”, akkor csak annyit mondok: merjük észrevenni! Merjük kinyitni a szemünket! Merjük kitágítani a határainkat! Legyünk bátrak összeszedni az erőnket! Merjünk cselekedni! A programjaim során pontosan ezen dolgozunk. Megláthatjuk, kinek az életét éljük, kinek az elvárásait követjük, és hogyan hoztuk létre racionálisan a jelenünket. Mindent átadok ahhoz, hogy bátran el merj indulni! Viszont a döntés a te kezedben van, és a lépéseket neked kell megtenned az igaz életút felé!

Szükséges a döntés

Hol tartunk az életben? Becsapjuk önmagunkat? Azt mondogatjuk, hogy kibírjuk? Hogy nem is olyan rossz az a munkahely vagy az a párkapcsolat? Meddig akarjuk még ezt az életet görgetni tovább? Áltatni önmagunkat? Csak nézzük meg, hogy az eddigi gondolkodásmóddal, viselkedéssel és szokásokkal milyen sorsot írtunk magunknak. Mi lett a végeredmény? Vegyük sorra a különböző életterületeket. Jó érzéssel dolgozunk? Munka közben hála van bennünk? A küldetésünket éljük, vagy csak a pénzért végezzük?  Az eddigi szokásaink hova juttattak el a párkapcsolatban? Ott van még a szenvedély? Minden reggel az újrakezdés lehetősége? Ott van a bizalom? Ha nem, akkor hova görgessük még tovább ezt? A szülőkkel való kapcsolatban mennyire vagyunk őszinték? Még mindig visszaugrunk gyerekkori érzésekbe azért, hogy ne sértsük meg őket, hogy megfeleljünk? Nem merjük elmondani, hogy szeretnénk a saját életünket élni? Ezek nagyon fontos kérdések.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tanulást akadályozó, vagy a diákok testi épségét veszélyeztető tárgy nem vihető be az iskolába

A nehéz érzések azt mutatják, hogy a régi, racionális úton sétálunk. Van olyan életterület, ahol már sikerült átlépni az új útra? Ahol inkább a jó érzések vannak jelen, és nem a félelem? Ha ott sikerült, mi kell ahhoz, hogy minden életterületen sikerüljön? Ne feledjük: a változáshoz szükséges a döntés. Enélkül nem fog menni!

A Nati Method teljes módszertana arra épül, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott életet élhessünk nőként és férfiként egyaránt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments