Kiszáradt egy gyerek Csóványos térségében

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálatot elsődlegesen az Ipoly-Völgyi Különleges Mentők diszpécsere, majd az Országos Mentőszolgálat munkatársai tájékoztatták, hogy segélykérés érkezett Csóványos térségéből. Az elsődleges jelzés alapján egy felnőtt férfi 13 éves fiával túráznak, azonban nem érzik jól magukat, a kisfiú kifejezetten rosszul van.

A hegyimentő szolgálat ügyeletese azonnal riasztotta a készenlétben lévő állományt és két hegyimentő terepjáróval azonnal elindult Csóványos felé a szokolyai bázisról. Az ügyeletes közben egyeztetett a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem műveletirányításával, valamint készenlétbe helyezte magát a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóság is. Az ügyeletes kérésére az Országos Mentőszolgálat esetkocsija pedig elindult Királyrét felé, hogy majd ott vegye át a sérülteket.

A riasztást követően 40 perccel később a hegyimentők már a Csóványoson voltak, ahol találkoztak a bajbajutott túrázókkal. A férfi elmondta, hogy Márianosztra felől túráznak Nógrád irányában, azonban már Égéstető környékén a fia kezdett nagyon rosszul lenni, a vizük is elfogyott. A további úton is, a kaldera kopasz napsütötte szikláin csak rosszabb lett a helyzet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pest vármegyében is támogatták az önkormányzatokat

A hegyimentők adtak nekik inni, majd tájékoztatták a hegyimentő ügyeletet, hogy további segítségre nincsen szükség, speciális mentést nem kell végezni, hanem terepjáróval elszállítják őket a Királyréti Csemege Büfé előtt várakozó mentőhöz.

További félórás utazás után a hegyimentők megérkeztek Királyrétre, ahol átadták őket az Országos Mentőszolgálat munkatársainak. A mentősök a kivizsgálásuk után megállapították, hogy a kisfiú hőártalmakat szenvedett, ezért édesapja kíséretében további vizsgálatokra a váci kórházba szállították őket.

A szolgálat már korábban figyelmeztetést, valamint tanácsokat adott ki a rendkívüli meleggel kapcsolatban. Kérik, hogy a szokásos vízadag legalább duplájával induljanak neki a túrázásnak a rendkívüli melegben, valamint úgy tervezzék az útvonalat, hogy a legmelegebb időszakban kerüljék a kopár hegygerinceket. A rendkívüli melegben az ideális túrahelyszínek az alacsonyan fekvő, sűrű erdős völgyek. Részletes figyelmeztetésüket és tanácsaikat ITT olvashatják.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments