„Szent Lászlónak mindnyájunk számára van üzenete” – 30 éves a szobi Szent László Gimnázium

Az idei tanévben ünnepelte a szobi Szent László Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium alapításának 30. évfordulóját. A jubileumra való tekintettel június 20-án ünnepséget tartottak az iskolában, melyen részt Marton Zsolt váci megyéspüspök is, aki homíliájában Szent Lászlót állította példának a diákok és pedagógusok elé egyaránt.

A szobi Szent László Gimnázium története régre nyúlik vissza; a lazarista atyák, azaz a Páli Szent Vince által alapított katolikus társaság tagjai 1931-ben érkeztek Szobra, miután a Luczenbacher-családtól megvásárolták szobi vadászkastélyukat a hozzá tartozó földbirtokkal együtt. Itt missziósházat, szemináriumot és főiskolát működtettek egészen 1949-ig, amikor a kommunista hatalomátvételt követően a szerzetesrendeket feloszlatták, az egyházi vagyont pedig államosították. A lazaristák 1989-ben, a rendszerváltozással kapták vissza a szobi ingatlant, ahol az atyák egy gimnázium és diákotthon megalapítása mellett döntöttek, ugyanis felismerték, hogy az éppen megalakult demokratikus Magyarországon nagy szükség van a katolikus lelkületű, nehéz szociális helyzetben élő fiatalok oktatására, nevelésre. Az alapítóatyák által megálmodott gimnázium és diákotthon három alappilléren nyugodott és nyugszik mind a mai napig: katolikus lelkiségű, magyarságközpontú, családias hangulatú oktatás-nevelés. Így indult el a katolikus, négy évfolyamos Szent László Gimnázium és Diákotthon első évfolyama két osztállyal, 1993-ban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Verőcei hétvégi programok – Kiállításmegnyitó és Pál utcai fiúk a vízi színpadon

A 2023/24-es tanévben megalapításának már 30. évfordulóját ünnepelte az iskola. A június 20-i ünnepi rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Ferencz Gyöngyi, Szob polgármestere, Barta Szabolcs tartományfőnök, Papp Dávid, a Lazarista Öregdiák Klub elnöke, valamint Németh Gábor igazgató. A beszédek után a püspöki szentmisén adtak hálát a pedagógusok és diákok az elmúlt tanévekért.

A püspök homíliájában az iskola névadóját, Szent László királyt méltatta, külön odafordulva a jelenlévő fiúkhoz, férfiakhoz: „Szent Lászlónak speciális üzenete van számotokra: szükség van hitvalló magyar férfiakra. Ma is kellenek hősök és szentek a rendkívüli helyzetekben és a hétköznapokban is; családapák, papok, szerzetesek, politikusok, üzletemberek, gazdák…, akik az evangéliumi értékek alapján gondolkodnak, beszélnek és cselekszenek.”

Majd az egész ünneplő közösséghez szólva kiemelte, hogy Szent László odaadó, szolgáló életével mindenki számára példa lehet. „Az ő élete nemcsak erő, hanem odaadás is. Egész életét odaadja egyházáért, hazájáért. Szilárdan áll VII. Gergely pápa mellett az egyház szabadságáért vívott harcában. Önfeláldozó: a mogyoródi csatában ruhát cserél bátyjával, hadd higgye az ellenség, hogy ő a vezér, őt öljék meg inkább. László nagylelkű is: unokatestvére, a korábbi király, Salamon áskálódásait újból és újból megbocsátja neki, majd szabadon engedi a visegrádi várból.”

A püspök nemcsak a régmúltra, hanem a jelenre is reagált, így a fiatalok nyelvén szólva zárta beszédét. „Iskolai újságotok neve: SzLenG (Szent László Gimnázium). Ötletes. Ismert szleng kifejezés az influenszer szó. Azt kívánom nektek, hogy a szentek legyenek az influenszereitek, élükön Szent Lászlóval és Páli Szent Vincével!”

A rendezvény ünnepi ebéddel zárult. (Váci Egyházmegye)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments