„Szóljon 100 harang a békéért!” – különleges adománygyűjtő akciót hirdetnek a magyar johanniták

Nagyszabású karitatív akciót indít a Johannita Rend Magyar Tagozata, amely megalapításának 100. évfordulóján 100 kárpátaljai templomhoz keres támogatókat. Az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt a kárpátaljai gyülekezetek ugyanis egyre nehezebben tudják biztosítani a templomok áramellátását és fűtését – ha nem kapnak segítséget, egyre több harang némulhat el.

 „Az elhúzódó orosz-ukrán háború drasztikusan átalakította a kárpátaljai falvak és városok mindennapjait: a településeken alig maradtak férfiak, sok család Magyarországra vagy Nyugat-Európába menekült, otthon leginkább idősek, nyugdíjasok maradtak. Mindez a kárpátaljai gyülekezetek életére is hatással van. A szovjet időszak óta a templomok fenntartását a perselypénz, vagyis a gyülekezet tagjainak adományai biztosítják. Ám mivel a hívők egy része a háború miatt kénytelen volt elhagyni otthonát, egyre nehezebben tudják biztosítani a templomok fűtését, áramellátását – félő, hogy a következő időszakban egyre több településen némulnak majd el a harangok” – mondja Tomcsányi István, a Johannita Rend Magyar Tagozatának vezérlő kommendátora.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Augusztus 1-jétől új törvény lép életbe az online bűnözőkkel szemben

Kárpátalján 101 református templomban van harang, és körülbelül ugyanennyi római katolikus, valamint 37 görögkatolikus templomban miséznek magyar nyelven. A kárpátaljai magyar közösség megmaradásában fontos erőt képviselnek a templomok, amelyeknek harangjai imádkozni, istentiszteletre, misére hívják a híveket, és a mai napig hirdetik a nándorfehérvári, valamint a lepantói győzelmet.

A magyar johanniták ezért ősi rendi missziójuknak – a hit védelme és a szegények szolgálata – megfelelően ezért meghirdetik a „Szóljon 100 harang a békéért!” elnevezésű akciót. A Johannita Rend Magyar Tagozata létrehozásának 100. évfordulóján 100 kárpátaljai templom támogatásához keresnek adományozókat, akik hozzájárulnak az épületek fenntartásához. Céljuk, hogy a templomok rezsiköltségét fedezni tudják a következő néhány évben, és egy harang se némuljon el.

Hogyan lehet adományozni?

A szervezet a budapest-johannita.hu/adomany oldalon sorolja fel azt a száz kárpátaljai települést, amelynek a gyülekezetét célzottan lehet segíteni – ezek között van például a beregszászi járáshoz tartozó, alig több mint ezerfős Feketepatak, Huszt és Nagydobrony, de olyan nagyobb városok templomai is, mint Ungvár vagy Beregszász. Az oldalon bankkártyás fizetéssel lehet adományozni, de a támogatásokat a Johannita Rend Magyar Tagozata 11600006-00000000-77732855 bankszámlára is várják, a közleményben a kiválasztott település vagy a Kárpátalja névvel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Augusztus 1-jétől új törvény lép életbe az online bűnözőkkel szemben

„Azoknak az adományát, akik az átutaláskor nem jelölnek meg egy konkrét települést, a legrászorultabb, legnagyobb bajban lévő gyülekezeteknek juttatjuk el” – magyarázta Tomcsányi István.

Különleges rendezvényt szerveztek a johanniták

A Johannita Rend Magyar Tagozata június 30-án Szent János-napi juniálist rendezett a margitszigeti Szent Mihály-kápolnában és a mellette található parkban – ezzel emlékeztek meg a 900 évvel ezelőtt alapított lovagrend névadójáról, Keresztelő Szent Jánosról. A Margitsziget fontos szerepet töltött be a magyar johanniták életében, a 13. században egy négy saroktoronnyal rendelkező várat építettek ott, amelynek romjai a 19. században még láthatóak voltak.

A rendezvényen az érdeklődők megnézhették a Johannita Segítő Szolgálat mentőautóját, valamint a miskolci Kard és Kereszt Johannita Testvériség hagyományőrző csoport látványos bemutatóját – megtudhatták, hogyan harcoltak ellenfeleikkel a keresztény Európát védő johannita lovagok. A csoport tagjai többek között páros küzdelmeket mutattak be korhű ruházatban karddal, csatabárddal, pajzsokkal, íjakkal. (Sajtóközlemény – Fotó: Pixabay)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments