Vers – kép – vers a Lyra-ban

Már nem az első alkalom a Lyra Könyvesház Torony Galériájában, hogy irodalom és képzőművészet találkozik. Megnyílt ugyanis a Vers – kép – vers című kiállítás. A népszerű program Tóth Benedek Ágoston gitárművész zenéjével kapott egyfajta keretes szerkezetet. Így tehát egy összművészeti program volt zenével, irodalommal, képzőművészettel.

Tóth Benedek Ágoston egészen kisfiú kora óta foglalkozik gitározással, nemrég végezte el a középiskolai tanulmányait és hamarosan a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karán folytatja tanulmányait, mely az ország egyik legrangosabb felsőfokú zeneművészeti képzőhelye. Fontos még megjegyezni vele kapcsolatban, hogy rendszeresen megméretteti magát regionális, országos és nemzetközi gitárversenyeken is, ezekről gyakran eredményesen tér haza. Ahogy gyakran meghívják kiállításmegnyitókra, kulturális rendezvényekre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megújult a Horváth Mihály utcai parkoló

Németh Árpád festőművész elmondta a kiállítással kapcsolatban, hogy tulajdonképpen áthallásokról van szó. Elég régi ez már mindenféle műfajban, hogy a műfaji határokat az alkotók igyekeznek átlépni – kezdte a festőművész. A legkönnyebb helyzetben ilyenkor a zene van, hiszen a zene olyan, mintha közvetlenül az idegrendszerünkhöz lenne kapcsolva, azonnal érzelmeket vált ki az emberből. A festészet Németh Árpád szerint valamivel nehezebb helyzetben van ilyen értelemben és ennél is nehezebb helyzetben az irodalom. A váci és térségbeli alkotók utóbbi kettőt igyekeznek összekapcsolni a jelenlegi kiállítással.

Elhangzott, hogy az irodalomban sem új keletű ez, ugyanis például a költők már régen is megpróbálták megjeleníteni műveikben a festészeti hangulatokat, színeket, formákat. Ennek talán legnagyobb magyar mestere Tóth Árpád volt. Fontos gondolat volt még a megnyitón, hogy két dolog emeli fel a művészetet az emberben: az érosz és a ráció. Az alkotóművészek ezzel küzdenek, hogy tehát megemeljék a hétköznapokat. Ez a legszebb közdelem a fennmaradásért. Az ember repülésre teremtetett, de gravitációra ítéltetett, mondta Németh Árpád, idézve Németh János István gondolatát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Reneszánsz sárkány - Báthori Miklós és kora című kiállítás zárónapja

A kiállított alkotásokhoz irodalmi művek kapcsolódtak. A váci festőművész részletesen bemutatta a közönségnek az adott művet, amely ilyenkor egy erre a célra kihelyezett festőállványra került, hogy a kiállításmegnyitón résztvevők jobban lássák, jobban meg tudják figyelni, majd elhangzott a műhöz kapcsolódó, reflektáló vers. Sógor Zsuzsa koordinálta, moderálta a felolvasásokat és a kiállított művek bemutatását. A felolvasott versek szinte mindegyikében összekapcsolódott a színek szeretete és az írás iránti szeretet, színesség az elmékben és a színek a festményekben.

Különböző technikákkal készült alkotások láthatóak a falakon. Találhatunk figurális, absztrakt műveket, ahogy láthatunk mandalát, virágokat ábrázoló műveket is. Egy újabb színes tárlatot tekinthet meg a látogató és mivel nyár van, tele van színekkel a világ, a képeket nézve a befogadó lelke is megtelik színekkel, gondolatokkal. A kiállítás augusztus 7-ig tekinthető meg. (Fotók, első és negyedik: Kónya Enikő)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments