Célkeresztben az álmok – a váci májtranszplantált dartsozó Európa-bajnok lett – Harmadik helyen végeztek a magyar szervátültetettek a lisszaboni Európa-bajnokságon

A 2024-es Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán, amelyet idén Lisszabonban rendeztek meg, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott csapata a harmadik helyen végzett a 25 ország összesített pontversenyében. A versenyen 25 országból érkezett több mint 500 versenyző között a magyar csapat 56 sportolója 10 sportágban bizonyította, hogy a szervátültetés nem jelent akadályt a kimagasló sportteljesítmény elérésében.

A magyar csapat legfiatalabb versenyzője, a 16 éves, kombinált vese- és májátültetett Varga Dominik két bronzérmet szerzett asztaliteniszben. A csapat legidősebb tagja, a 72 éves, szívátültetett Pengő László úszásban remekelt, és 4 arany- valamint 1 ezüstérmet nyert. A magyar csapat egyetlen tüdőátültetett versenyzője, a 22 éves Jakucs Edina kiemelkedő teljesítményt nyújtott: egyéniben ezüst-, női- és vegyes párosban pedig két aranyérmet szerzett asztaliteniszben.

Az Európa-bajnokság legeredményesebb férfi versenyzője is a magyar csapatból került ki: a 21 éves, csecsemőkora óta májátültetett Domonkos Ádám az egyéni úszásnemekben négy aranyérmet szerzett, és tagja volt az ezüstérmes vegyesváltónak és az aranyérmes gyorsváltónak is. Ezen kívül az 5 km-es utcai futásban is ezüstérmes lett.

A magyar sportolók – máj-, szív-, tüdő-, csontvelő-, és vesetranszplantáltak, valamint művesekezeltek – összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, amivel a nemzetek összesített pontversenyében a harmadik helyen végeztek, méltón képviselve hazánkat a kontinensviadalon.

A lehetetlen nem létezik: májátültetetés után Európa-bajnok

Két évvel ezelőtt a Vácon élő Márta Éva élete gyökeresen megváltozott, amikor – epeúti alapbetegsége miatt – májátültetésen esett át. Ahelyett, hogy feladta volna, Éva a kemoterápia mellett egy új hobbit talált, a dartsot. Ez az elszántság vezette őt élete első Európa-bajnokságára, ahol egyetlen céllal érkezett: a dobogó legfelső fokára állni. És sikerült neki!

De Éva sikere nem ért véget az egyéni győzelemmel. A tripla mix versenyszámban – ahol veseátültetett társaival, Czinczás Róberttel és Könözsy Péterrel alkotott csapatot – ezüstérmet szerzett.

„A darts adott erőt a nehéz időkben” – mesélte Éva. „Ez a győzelem az ismeretlen donoromnak is szól, aki nélkül ma nem lehetnék itt. Hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott ezen az úton.”

Kitartás és pozitív hozzáállás

Éva története mindannyiunk számára példaértékű. Megmutatja, hogy a legnagyobb nehézségek ellenére is lehet erőt meríteni, és hogy a kitartás és a pozitív hozzáállás csodákra képes. A szervátültetés nem egy befejezés, hanem egy új kezdet. Éva sikere azt üzeni, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat, és merjünk új dolgokat kipróbálni.

A magyar csapat sikere az összefogás erejét mutatja

A magyar sportolók összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, amivel a nemzetek összesített pontversenyében a harmadik helyen végeztek, méltón képviselve hazánkat a kontinensviadalon. Ezek a lenyűgöző eredmények és a sportszerű küzdelmek nemcsak a sportolók elszántságát és kitartását tükrözik, hanem azoknak az áldozatos munkáját is, akik a háttérben állnak. Orvosok, akik életeket mentenek, egészségügyi szakdolgozók, akik fáradhatatlanul gondoskodnak, edzők, akik inspirálnak, családtagok, akik feltétel nélkül támogatnak, egyesületek, akik a háttérből segítenek, és támogatók, akik hisznek bennük.

Köszönjük az életet!

Ezek a sikerek az ismeretlen és az élődonoroké is. Nélkülük nem lehetnének itt ezek a sportolók, nem írhatnánk ezt a történetet.

Mert a szervátültetés életet ment! (Feszt Tímea) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments