Kétszer vonultak kis a Börzsönybe a hosszú hétvégén a hegyimentők

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén két alkalommal kaptak riasztást a Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat önkéntesei.

Rosszul lett egy túrázó hölgy

A Börzsönyi Hegyimentő szolgálat SOS telefonszámán vasárnap, augusztus 18-án kora délután érkezett segélykérés egy túrázó társaságtól. A segélykérő elmondta, hogy a társasággal túrázó hölgy hirtelen nagyon rosszul lett, pulzusa alacsony, magánál van, de nincs jó állapotban. A segélykérő el tudta mondani a pontos koordinátákat, így kiderült, hogy Perőcsény közelében vannak.

A hegyimentő diszpécser úgy értékelte a helyzetet, hogy az eset akár nagyon súlyos is lehet, ezért kérte a telefonálót, hogy vegye fel közvetlenül a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal, miközben a hegyimentő szolgálat értesítette a Katasztrófavédelmet és a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltóságot is. A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat két készenlétbe lévő hegyimentője azonnal elindult szokolyai bázisára majd onnan pedig a szolgálati terepjáróval elkezdték a vonulást Perőcsény irányában.

A Katasztrófavédelem a helyszínre riasztotta a Vámosmikola Önkormányzati Tűzoltóságot is és találkozási helyszínként a perőcsényi Diófa utcát jelölte meg.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Útépítési munkák miatt ismét lezárják az M2-es autóút gödi csomópontját

A találkozási pontra először az Országos Mentőszolgálat munkatársai és a hegyimentők érkeztek meg, az OMSZ munkatársai átültek a hegyimentők terepjárójába és piros négyzeten elindultak a megadott koordináták felé. A csapat 150 méterre tudta megközelíteni a terepjáróval a túrázókat, onnan gyalog indultak tovább.

A helyszínen az Országos Mentőszolgálat munkatársai megvizsgálták a hölgyet és elsődleges ellátás után stabilnak minősítették a szállításhoz. Az időközben a találkozóhelyre érkező Vámosmikola Önkormányzati Tűzoltók és Nagymarosi Önkéntes tűzoltók elindultak a megadott koordinátákra, hogy az esetleges hordágyas szállításban segédkezzenek, de szerencsére már csak a mentéstechnikai eszközök szállításában kellett csak segédkezni, mert időközben a sikerült a terepjáróba helyezni a hölgyet és azzal pedig elszállították a várakozó mentőautóhoz.

A hölgyet az Országos Mentőszolgálat stabil állapotban szállította a váci kórházba további vizsgálatokra.

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat immár sokadik alkalommal végzett közös bevetést a Nagymarosi Önkéntes Tűzoltósággal és a Vámosmikola Önkormányzat Tűzoltósággal a Börzsönyben bajba jutott túrázók megmentéséért.

Súlyos vállsérült a Csóványoson

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Útépítési munkák miatt ismét lezárják az M2-es autóút gödi csomópontját

A Börzsönyi Hegyimentő Szolgálat SOS telefonszámát augusztus 19-én, hétfőn 13 órakor hívta fel egy férfi, aki azért kért segítséget mert nagyon szerencsétlenül esett el a kerékpárjával és súlyosan megsérült a válla. Elmondása szerint a piros háromszög – zöld sáv turistajelzésen biciklizett és egy fán hajtott át azonban nagyon szerencsétlenül megcsúszott. A férfi be tudta diktálni a GPS koordinátáit a hegyimentő diszpécsernek, aki megállapította, hogy a sérült alig 150-200 méterre van a Csóványostól. A férfi azt is elmondta, hogy már tárcsázta a 112 segélyhívó számot és az Országos Mentőszolgálat is úton van.

A hegyimentő diszpécser riasztotta a Szokolyán készenlétben lévő hegyimentőket és körülbelül tizenöt perccel később a szokolyai bázisról elindult a Csóványos felé két hegyimentő a szolgálati terepjáróval.

A hegyimentő diszpécser közben felvette a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálat nógrádi mentésirányítóival, akik elmondták, hogy a rétsági esetkocsit küldték a helyszínre és a mentősök elindulnak Diósjenőről a Csóványos felé a helyi erdész terepjárójával, az egységek majd a Csóványoson fognak találkozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Útépítési munkák miatt ismét lezárják az M2-es autóút gödi csomópontját

Miközben Diósjenő felől az erdészet segítségével az OMSZ munkatársai és Szokolya felől a hegyimentők haladtak a helyszín felé, a sérült férfi felhívta a hegyimentő szolgálatot és elmondta, hogy egy arra járó túrázó támogatásával elindult a Csóványos irányába és ott várja be a mentőegységeket. Elpanaszolta, hogy egyre erősebbek a fájdalmai.

A Csóványosra először a hegyimentők értek fel és azonnal elsősegélyben részesítették a sérültet, majd rövidesen megérkeztek az Országos Mentőszolgálat munkatársai is, akik már emelt szintű ellátásban részesítették.

A sérültet és kerékpárját az egységek közösen szállították Diósjenőre, ahonnan az Országos Mentőszolgálat a váci kórházba szállította további ellátásra.

Terepjáróra gyűjtenek

A Börzsönyi Speciális mentők mintegy 30 éves terepjáróval végzik a mentéseket, ezért annak cseréjére közösségi gyűjtést indítottak. Kérik a magánszemélyeket és cégeket, hogy támogassák egy újabb autó vásárlását. Részletek ITT(borzsonymentok.hu) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments