Szezonnyitó sajtótájékoztató a Vác Városi Labdarúgó Sport Egyesületnél

Megtartotta szezonnyitó, sajtótájékoztatóval egybekötött szurkolói ankétját a Vác Városi Labdarúgó Sport Egyesület. Az eseményen a vezetőség értékelte a klub jelenlegi helyzetét, beszámolt a nyáron történt játékosmozgásokról, szót ejtett az Újpesttel kapcsolatos tárgyalásokról és elmondták, hogy milyen reményekkel indulnak neki az előttük álló idénynek.

A hagyományosan az első bajnoki forduló elé ütemezett összejövetelen Iványi Károly elnök, Herédi Attila elnökségi tag és szakmai igazgató, valamint Kovács Péter, a felnőtt csapat vezetőedzője fogadták és tájékoztatták a megjelenteket. Mint ahogy ők is megemlítették, idén ezt a klub nemrégen újranyitott büféjében tehették meg, amit Oláh Tamás helyi vállalkozó üzemeltet saját pénzéből. A 2023. január 28. óta fennálló új elnökség ennek a helyiségnek a kialakítását is egy figyelemre méltó előrelépésnek tekinti, amit a váci önkormányzat által már tavaly megszavazott támogatásból szintén tovább szeretnének majd fejleszteni.

 

Ennél nagyobb léptékű befektetés azonban az az összeg, amit a műfüves pálya felújítására kellett fordítani. Eredetileg az önkormányzattól 73, míg az MLSZ-től 210 millió forint érkezett erre a célra az egyesület számlájára. Iványi Károly nem véletlenül csak „horrorberuházásként” hivatkozott a most a végéhez közeledő projektre, lévén annak ellenére is, hogy már szemmel látható eredményei vannak, 6-7 éve húzódik és nagy presztízsveszteséget jelentett a közelmúltban.

„Most már úgy látjuk, hogy 90 százalékosan kész van. Pont most állapodtunk meg a kivitelezővel az utolsó munkafázis befejezéséről. Nagyon nagy teher nekünk ez a műfüves pálya, ami ugyebár bizalomvesztéshez is vezetett a korábbi időszakban – mondta a klubelnök, továbbá abbéli reményét is kifejezte, hogy a stadion ugyancsak meg fog tudni már felelni a kritériumoknak. – Én nagyon bízom abban, hogy a téli szezonban nem kell már vidékre menni, hanem itthon edzhetünk és játszhatjuk majd a felkészülési meccseinket.”

 

A vezető hozzátette: a játékosok továbbra is fizetés nélkül fognak játszani, mindössze annyi változás történt az elmúlt évekhez képest, hogy ma már egy kis költségtérítést tudnak nekik biztosítani. Iványi Károly úgy fogalmazott, ez azt jelenti, hogy anyagilag egy picit erősödött a csapat és több olyan szponzor is beszállt, akikre számíthatnak. De a fiatal focisták számára a legizgalmasabb fejlemény mégis az, hogy a klub közel van egy, az Újpest FC-vel kötött megállapodáshoz. A sajtóban már hetek óta kering az a hír, miszerint szoros együttműködésre készül a két klub, ami rég nem látott lehetőségeket biztosíthat a váci fiataloknak.

„2024 áprilisában volt az első találkozó. (Herédi) Attilával ott voltunk a város polgármesterénél, ahol a Dózsának a majdhogynem teljes vezérkara jelen volt és akkor megállapodtunk abban, hogy amint náluk rendeződnek a dolgok, úgy a Vác is beléphet ebbe a rendszerbe. […] A lényeg az, hogy egy NBII-es fiókcsapattá kell felfejlődnünk – nyilatkozta a klubelnök, majd a Váci Napló kérdésére ezt úgy pontosította, hogy egyelőre még nincs megegyezés, csak közös távlati cél van. –Tehát szándéknyilatkozat még nincs, de az újpesti klubelnök is tett már olyan nyilatkozatot, hogy a Váccal előrehaladott tárgyalások folynak és hamarosan ebben lépések történnek. Szóval vannak ennek ilyen nyomai is, de személyes kontaktok során egyaránt érzékeljük ezt.”

 

Arra a kérdésre pedig, hogy ez az együttműködés miben merülne ki, számíthatunk-e újpesti ifik érkezésére Vácon, úgy reagált: ez megállapodás kérdése, de ők úgy állnak ehhez, hogy a helyi értékeket nem szeretnék feladni, ez egy kétoldalú kapcsolat lenne. Anyagi, illetve szakmai támogatást is várnak ettől a kooperációtól, továbbá a helyi focisták számára egy jó előrelépési lehetőséget szeretnének biztosítani.

A másodosztály elérése azonban még több éves projektet jelent és a sajtótájékoztatón is úgy fogalmazott a vezetés, bár sikerült anyagilag megerősödni, de annyira még nem, hogy túl magabiztosan induljanak el. Az építkezés viszont így is megkezdődött: a csapat magja együtt maradt és minőségi érkezőkről szintén be tudott számolni Kovács Péter vezetőedző.

„Nyáron az volt a fő szempont, hogy megpróbáljuk együtt tartani a csapatot. Szerencsére a csapatszellem nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is erőteljes: a srácok szeretnek együtt lenni, szórakozni, buliba menni. Az is nagyon fontos a megyei futballban, ahol csak minimális pénzt kapnak a srácok, hogy a csapatszellem elég erős legyen. Nyáron ennek a követelménynek sikerült megfelelni, sőt 4-5 új játékossal még erősödött is a keret. A minimális cél tehát az lenne, hogy az első nyolcban végezzünk.”

 

Végezetül Herédi Attila számolt be a helyi utánpótlásnevelés állapotáról, illetve kilátásairól. Mint elmondta, véleménye szerint az egyesület ezen a téren már most is magasabb színvonalon működik, mint amilyen magának a klubnak a besorolása.

„Az egyesületünk hírneve és a támogatottsága az olyan szempontból bizonyított, hogy nem csak a felnőtt csapathoz jelentkeznek olyan játékosok, akik tudják erősíteni a keretet és a csapatszellemet, hanem ez az utánpótlásnál is majdnem minden egyes korosztálynál kijelenthető. Annyi játékos jelentkezik, hogy a meghatározó tehetségeken túl, akiket meg tudunk tartani, sokakat kell átirányítanunk Deákvárra, vagy egy másik nálunk alacsonyabb besorolású egyesületbe. […] Ami miatt ez az egyesület nagyon jól működik, az a lokálpatrióta légkör: az edzőink és az alkalmazottaink is mind váci kötődésű emberek és jó szakemberek, akikkel jó együtt dolgozni.”

A Vác VLSE augusztus 25-én kezdi meg az idei bajnoki kiírást idegenben a Bugyi-OBO SE vendégeként. Majd hazai pályán szeptember elsején szurkolhat a közönség először a csapatnak, amikor a CSO-KI Sport együttesével fognak megütközni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments