Tarcsi Dániel: Kapcsolatok

A verőcei Gorka Múzeum ad otthont Tarcsi Dániel festőművész Kapcsolatok című kiállításának, melyet Dr. P. Szabó Dénes művészeti újságíró és Klement Zoltán kurátor nyitottak meg.

Dr. P. Szabó Dénes a kiállítás megszületésével kapcsolatban elmondta, az alkotásokon a monokróm képek találkoznak egymással, így hoznak létre különböző kapcsolatokat. Tarcsi Dánielt a művészet világa a gimnáziumi évei alatt ragadta meg, ekkor kezdett el festészettel és fotózással is foglalkozni, később aztán az újbudai Corvin rajziskolában tanult, majd Dekoratőr Iskolába járt, ahol látványtervezésre szakosodott. Ekkor már konkrét művészeti irányzatok is érdekelték, mint a street art, és a pop art, ez a kiállítás képeit megnézve sokaknak meglepő lehet. Később a Nyíregyházi Főiskolán folytatta tanulmányait. Korábban Veresegyházon, ahol akkor éppen lakott, az Átrium Galéria kérte fel, hogy vegyen részt egy csoportos kiállításon. Ezen a tárlaton két munkája volt látható pop art stílusban. Ez után száznyolcvan fokos fordulatot vett az érdeklődése és szakítva a figurális világgal, az az absztrahált valóság felé fordult, kísérletezgetni kezdett, aminek köszönhetően a képei geometrikusak lettek, azokon letisztult formák és visszafogott színvilágú terek tűntek fel. Dánielnek megtetszett az absztrakció, így festés folyamatát is mélyebben élte, éli meg. Alkotás közben új tudatállapotba kerül és elkapja az a bizonyos flow érzés. Leredukálta a formákat és a színeket, így menti át a képre a megélt atmoszférát.

A művész szeret elvonulni, magában lenni, hogy elmélyüljön, ilyenkor célzott utakon jár, nem csak a természetet élvezi, hanem inspirálódik is. Magával viszi skicc könyvét, amibe színvázlatokat készít, vagy ha megragadja egy kompozíció, akkor a táj formáját rögzíti. Leginkább a fákon át szűrődő fény hat rá és hogy a magasba meredő ágak és gallyak keresztezik egymást. Az erdő melletti tavak és a tengerek is inspirálják, mely az alkotó szerint feltölti az embert. Tudatosan és gyakran ösztönösen is alkot. A hálószerű rétegeket mondhatni, egymásra pakolja.

A kiállítás címét megfoghatjuk átvitt értelemben is, hiszen a művek a Gorka múzeumban lettek kiállítva. Kötődések, eltávolodások, elszakadások, mely a művész szerint, a mai digitalizált világunk egyik következménye. Dániel szerint ez fontos, hogy ápoljuk és fenntartsuk kapcsolatainkat, az emberekben pedig ne azt keressük, ami megkülönböztet tőlük, hanem találjuk meg inkább a közös hangot.

 

Klement Zoltán szintén beszélt a kezdetekről, Tarcsi Dániel művészi pályájának indulásáról. Maga az alkotó elmondta ezzel kapcsolatban, hogy nem egy könnyű út az alkotói lét, „ez egy hullámvasút., az alkotás egy eléggé összetett folyamat és attól is függ, hogy az ember milyen lelki állapotban van” – fejtette ki. Hatással van rá a mindennapi élet, ahogy fogalmazott: „húznak a földi terhek”. Véleménye szerint azt az egyensúlyt kell megtalálni, hogy mindenre jusson idő, mindenben ki tudjon teljesedni. Alkotása egyfajta meditációként is értelmezhető. Művészetében fellelhetők a klasszikus festészet jegyei is. Ezek a művész tudatosan emeli be képeibe. Munkáiban az időtlenség és a koloritás párosul. Művei számos hazai, nemzetközi kiállításon, művészeti vásáron szerepelnek, de magángyűjteményekben is fellelhetőek. A Gorka Múzeumban, az installáció során fontos szempont volt, hogy valamilyen formában kapcsolódjon a Gorka életműhöz. Ugyanakkor fontos volt a képek elrendezésekor az is, hogy az alkotó egyedi stílusát is kifejezze.

Klement Zoltán ott volt az első törekvéseknél, látta az akkori felületeket, és véleménye szerint teljesen konceptuális módon, ami a véleménye szerint más akkor bizakodásra adott okot. A szabadértelmezés gyakorlata sokat ad a befogadói élményhez – mondta a kurátor. Van Tarcsi Dánielben a festő véna és van a plasztikában való önkifejezés is.

Érdekessége volt a megnyitónak, hogy látható volt egy videó installáció, amin bemutatta a művészt alkotás közben,  zenei háttérrel. A videó további érdekessége, hogy az alkotó fia, Ábel segített a képanyag megvalósulásában, ugyanis ő vágta az anyagot.

A kiállítás októberig látható Verőcén, a Gorka Múzeumban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments