Gyakorló Város Program – Itt az ősz, megérkeztek az egyetemisták

Vác városa még az ezredforduló előtt 1994-ben együttműködési megállapodást kötött az akkori kertészeti egyetem tájvédelmi karával. Azóta továbbra is él az együttműködés, minden évben ellátogatnak a hallgatók városunkba, nálunk végzik gyakorlatukat. A város biztosítja az ellátásukat, a gyakorlat alatt ők meg terveket készítenek a város elhanyagolt zöldterületeiről, javaslatokat dolgoznak ki, hogy mit is kellene tenni annak érdekében, hogy természeti értékeinket a következő generációknak megőrizhessük.

Az idén szeptember 10-én a város vezetőinek köszöntőjével indult a gyakorlat a városházán Inotay Gergely alpolgármester köszöntésével, majd a Taskovics Andrea főépítész, Kondacs Krisztián környezetvédelmi referens és Bíró György, a környezetvédelmi nevelési program koordinátora ismertették meg tevékenységüket a hallgatókkal. Ezt követően elkezdődött az egy hetes szakmai gyakorlat, melynek során a feladatok a következők voltak:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megkezdődött Vácon a Külső Rádi út felújítása

A KultúrAktív Egyesület segítségével egy európa uniós projekt kutatási munkálataikat végezték. Felméréseket, interjúkat készítenek a váci lakosokkal a városról és a gyerekek várossal való kapcsolatáról lehetőségeiről, lehetséges terveikről.

Felmérték a kórház feletti elvadult zöldterületet és terveket készítenek annak élhetővé tételére, kapcsolására a lakosok elképzeléseihez. Interjúkat készítettek a lakossággal, és különböző szakmai, civil és oktatási szervezetetekkel, akik kötődnek a területhez.

A váci gyakorlat kutatásait, felméréseit a következő héten az egyetemen dolgozzák fel és az ősz végén a hallgatók visszaérkeznek városunkba és az elkészült terveiket bemutatják a város szakembereinek és az érdeklődőknek.

A MATE általános és stratégiai campus főigazgató-helyettese, Boromisza Zsombor képviselte a csoportot, ahol több oktató és 27 egyetemista vett részt. Munkájukat a KultúrAktív szervezet segítette, aki európa uniós projekt keretében foglalkozik a váci programmal. A program koordinátora Bíró György.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját Marton Zsolt püspök

A hallgatóknak az elmúlt 30 évben sok esetben sikerült maradandót alkotniuk, melyek közül említenénk néhányat a teljesség igénye nélkül:

Tájépítészeti megvalósítások (példa): sződligeti kerékpáros pihenő létesítése, Gyadai réti „óriások pihenője” kialakítása, emelt szintű tanösvény, libikóka híd megvalósítása a Gyadai réten.

Tájépítészeti tervek készítése, a Liget tájrehabilitációs tervének létrehozása.

Közterületi növényanyag felmérés, Deákvár összes útjának és intézményeinek fafelmérése, óvodakertek felmérése, tervezése.

A tavaszi időszakban óvodákban, iskolákban tartanak tanítási gyakorlatokat és készítenek oktatási segédletet a pedagógusok számára. Például a „Kukabanya varázsol”, vagy a „Mentsük meg Sünfalvát” kiadványok óvodásoknak, illetve kisiskolásoknak. (Fotó: Váci Hírnök)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments