A Rokkantak Váci Egyesületétől a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületéig

45 évvel ezelőtt, 1979. október 6-án alakult meg dr. Chikán Csaba vezetésével a Rokkantak Váci Egyesülete a váci kórház akkori reumatológus főorvosa, dr. Fieszl Borbála támogatásával. Megszerezte a szükséges politikai és hivatalos támogatást – akkor még nem volt egyszerű egyesületet alakítani – és 1979. október 6-án a Váci Művelődési Házban megalakult a Rokkantak Váci Egyesülete. Induláskor 33 tagjuk volt és 600 forintjuk. A munka lassan haladt, helyiséget sem kaptak, csak évekkel később.

Miután létrejöttek a mozgássérült emberek csoportjai a megye 9 városában, nagyközségében. Az ő küldötteik alakították meg 1981. október 1-jén a Mozgáskorlátozottak Pest Megyei Egyesületét.

1996 óta működtettek szállító szolgálatot Vácott, annak vonzáskörzetére is kiterjedően. 2004-ben már két gépkocsival és 3 személyi segítővel működött állami normatív támogatással a Támogató Szolgálat. 1998-ban Vác Város Önkormányzatától nagy méretű, de leromlott állapotú iskolaépületet (volt Kőkapu iskola) kapott az egyesület. 2000-ben fogtak hozzá pályázati pénzből a 12 személyes Diadalív Lakóotthon kialakításához, ahol csak fiatal mozgássérülteket fogadtak, akik így az önálló életre való felkészülésben kaptak segítséget. (Ugyanis két fő részére biztosított egy komplett lakrészt, önálló fürdőszobával és konyhával.) nagyon lényeges volt az is számukra, hogy Támogató Szolgálat és Foglalkoztató (munkahely) ott helyben rendelkezésre állt. 2002-ben költöztek be a lakók. Mind a Lakóotthon, mind a Támogató Szolgálat jó szakmai megítélésű volt, főiskolások számára gyakorlóhelyként is szolgált.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját Marton Zsolt püspök

A lakhatáson kívül a másik fő kérdés volt a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása. Először az egyesület keretei között igyekeztek bedolgozói munkát közvetíteni 30-40 nagyon mozgáskorlátozott, otthonához kötött ember számára. Utóbb a MEOSZ vállalatának, az Alfa Ipari Vállalatának a közreműködésével rehabilitációs kft-t hoztak létre, és a munka már ennek keretei között folyt. 2004-ben 50 társuknak adott munkát váci telephelyünkön az üllői Civil Kht.

Szervezetüket igyekeztek a változó körülményekhez alakítani az évek során. Egy éves előkészítő munkával egyesületet Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületté (MKMORE) alakították, hogy majdan a regionalitásban rejlő előnyöket ki tudják használni. (A történeti adatok a 2004-ben írt „25 év a mozgáskorlátozott emberek szolgálatában” című beszámolóból származnak.)

„Úgy érzem, javult a viszonyunk a társadalommal. Arra törekszünk, hogy ne problémákkal halmozzuk el környezetünket. Azt üzenem, a fogyatékossággal nem élő embereknek, higgyenek abban, hogy legfőbb érték az ember. Forduljanak érdeklődéssel a fogyatékos emberek és szervezeteik felé. E szervezetekben nagyon sok emberi érték halmozódott fel, amit érdemes támogatni. Különösen fontos, hogy a különböző területeken döntésre felhatalmazott emberek jól ismerjék a fogyatékosság és fogyatékos emberek életének problémaköreit, legyenek képesek a reájuk irányuló jogszabályi kötelezettség teljesítése közepette segítő szándékkal mérlegelni a fogyatékos emberek szükségleteinek sajátosságait.” (Idézet egy dr. Chikán Csabával készült riportból a Váci Hírnök című újság részére.) (Chikánné Sarodi Judit Facebook – Fotó: TÁMPONT – )

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kolodko: Dunai cápa - Szubjektív tárlatvezetés

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments