A váci múmiák titkai – 30 éves a világhírű leletegyüttes

Sok szeretettel vár a Tragor Ignác Múzeum minden érdeklődőt az új, időszaki kiállítására mely 2025. március 23-ig tekinthető meg és az ahhoz kapcsolódó programjaira.

Részletes programok

Október 12. szombat 15 óra – TIM – Elefántos Ház

30 éve történt – Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés – A múzeum új, a feltárásnak és Vác egykori polgárainak emléket állító kiadványának bemutatója és az emlékeket felidéző, szubjektív kerekasztal-beszélgetés az egykori részvevőkkel.

Résztvevők: Csukovits Anita, Forgó József, Matskási István, Susa Éva és Zomborka Márta

A részvétel ingyenes.

Október 19. szombat 15 óra – TIM – Memento Mori

Marton Zsolt váci megyéspüspök szubjektív tárlatvezetése A váci múmiák titkai kiállításban.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezés: info@muzeumvac.hu

November 8. péntek 17 óra TIM – Elefántos Ház

A világhírű váci múmiákról antropológus szemmel – A világhírű váci múmiákról antropológus szemmel – Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatójának előadása A váci múmiák titkai időszaki kiállításban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját Marton Zsolt püspök

A részvétel ingyenes.

A váci múmiák titkai – már 30 éves a világhírű leletegyüttes

30 év után több múmia is visszatért Vácra. A közelmúltban ünnepélyes keretek között nyílt meg a Tragor Ignác Múzeum új, időszaki kiállítása, mely a Fehérek temploma alatti kripta feltárásának három évtizedes évfordulója alkalmából ad betekintést az érdeklődőknek a múmiák személyes történeteibe és a leletfeldolgozás folyamataiba.

„1994-ben az egyház felkérte a váci múzeumot, hogy segédkezzen a kripta feltárásában. A múzeum helytállása példaértékű volt, mert olyan szakmai kihívással szembesült a stáb, amelyre még Magyarországon akkor nem volt példa. Az úttörő munka során szerzett tapasztalatok és kidolgozott eljárások az azt követő hasonló kutatások számára mintaként szolgáltak” – emelte ki Fehérváriné Tóth Helga, a múzeum igazgatója.

1994-ben a kripta feltárása és az ott talált leletek feldolgozása több tudományterület és intézmény együttműködését is igényelte.

A múmiák miatt egyrészt antropológusi kompetenciára volt szükség, a temetkezési tárgyak, az öltözetek azonosítása, a temetkezési szokások sajátosságának vizsgálata pedig történészi, néprajzkutatói szaktudást kívánt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megkezdődött Vácon a Külső Rádi út felújítása

A most megnyílt kiállítás a feltárás 30. évfordulója alkalmából a világon egyedülálló váci leletegyüttes feltárásának a történetét, a múmiák saját, személyes történeteit és a múmiák természettudományos módszerekkel való vizsgálatának eredményeit meséli el – mondta a megnyitón a múzeum igazgatója.

A mostani együttműködésnek köszönhetően a Vác virágkorát bemutató tárlat, a Memento Mori néprajzi-történeti anyaga kiegészült a Természettudományi Múzeum által kezelt antropológiai anyaggal, amely így lesz teljes, így tudja megmutatni az érdeklődőknek azt, amitől világhírű – mondta el a Természettudományi Múzeum főigazgatója, Bernert Zsolt.

„Az, hogy ilyen mennyiségben, gyakorlatilag egy közösségnek egy időszakából ilyen átfogó kép marad meg úgy, hogy mumifikálódnak a maradványok, ez unikális. És pont abból az időszakból, amiről mi viszonylag keveset tudunk. Az írott forrásokból sok mindent lehet tudni, csak pont nem arról, amiről a múmiák mesélnek. Arról, hogy hogyan éltek az emberek, milyen betegségeik voltak, milyen volt az ő sorsuk.”

Ez a leletegyüttes azért különleges, mert neve van a maradványoknak, történetek kapcsolódnak hozzájuk, amelyek a levéltári adatokból felfejthetők – emelte ki Bernert. A kiállítás segít abban, hogy a látogató elképzelje és átélhesse, milyen körülmények között élhettek a 18-19. századbeli kisváros lakói – mutatott rá Vác polgármestere, Matkovich Ilona, aki hozzátette: az egykori lakók és emlékeik óriási jelentőséggel bírnak a város számára.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kolodko: Dunai cápa - Szubjektív tárlatvezetés

„Városunk a 17. század végére, az oszmán hódoltság végnapjaira szinte elnéptelenedett, rommá vált. A török idők után újjáéledő Vác társadalmának megalapozói ezek a Fehérek templomában eltemetett emberek, ők építették újjá a várost, ők jelentik mai identitásunk gyökereit. Városunk egykori lakóit világhírre emelte tudományos jelentőségük, és sokan miattuk szeretnék megismerni Vácot.”

Az időszaki kiállítás 2025. március 23-ig látogatható a főtéri Elefántos Házban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments