Ma van a lelki egészség világnapja – Hova forduljunk, ha segítségre van szükségünk?

Október 10. a lelki (mentális) egészség világnapja. Az 1992-ben bevezetett világnap célja felhívni a figyelmet az emberek lelki egészségének megóvására és támogatására. A mentális egészség egyetemes emberi jog.

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) Egészségügyi Chartája szerint az egészség teljes fizikai, lelki, társadalmi, sőt spirituális jóllétet jelent, és nem pusztán a betegség vagy az egészségkárosodás hiányát. A lelki egészség – a teljes egészség részeként – képessé teszi az embert arra, hogy sikeresen irányítsa az életét.

A lelki egészség világnapja kapcsán csokorba szedtük azokat a mentális lelki segítő formákat amiket igénybe lehet venni a Váci Humán Szolgáltató Központban.

A VHSZK-BAN (Váci Humán Szolgáltató Központ) ingyenesen

pszichológus, mediáció (kapcsolati konfliktusok esetén)

családterápia, segítő-motiváló beszélgetések

A Pszichiátriai Gondozóban

pszichológusi, pszichiáteri segítség (ingyenesen)

A mentális segítségek számos formát ölthetnek, attól függően, hogy milyen problémával vagy nehézséggel kell szembenézni, illetve milyen megközelítést igényel a támogatás. Az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb mentális segítségek fajtáit:

Pszichoterápia

A pszichoterápia olyan mentális egészségügyi kezelés, amely beszélgetésen alapul, és a terápia célja a gondolatok, érzelmek és viselkedési minták megértése és kezelése.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kolodko: Dunai cápa - Szubjektív tárlatvezetés

Kognitív viselkedésterápia (CBT): Gyakran alkalmazzák szorongás, depresszió és egyéb mentális zavarok kezelésére. A negatív gondolkodásminták átalakítására fókuszál.

Pszichodinamikus terápia: A múltbeli tapasztalatok és tudattalan folyamatok feltárására irányul.

Humanisztikus terápia: A személyes fejlődést és önmegvalósítást helyezi előtérbe, mint például a Carl Rogers által fejlesztett kliens-központú terápia.

Tanácsadás

A tanácsadás rövidebb távú és általában specifikus problémák megoldására fókuszál, például kapcsolati, munkahelyi vagy életvezetési nehézségekre.

Pár- és családterápia: A kapcsolatokban felmerülő konfliktusok és kommunikációs problémák kezelésére.

Karrier-tanácsadás – Karrier Coaching – Munkahelyi vagy pályaválasztási nehézségek esetén.

Életvezetési tanácsadás – Life Coaching: Amikor valaki rövidebb, hosszabb időre elveszíti az irányt, bizonytalan az életútjával, céljaival kapcsolatban, vagy életkori normatív kríziseket él át.

Krízisintervenció

Krízishelyzetekben, például súlyos veszteségek, traumák vagy hirtelen fellépő pszichés zavarok esetén nyújtanak gyors segítséget. Fontos célja a mentális stabilitás visszanyerése.

Öngyilkosság-megelőző segélyvonalak: Azok számára, akik azonnali támogatásra szorulnak.

Trauma-feldolgozó terápia: Olyan krízisek után, mint balesetek, természeti katasztrófák vagy erőszakos események.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megkezdődött Vácon a Külső Rádi út felújítása

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelés gyakran pszichiáter által irányított, és szorongás, depresszió, bipoláris zavar, skizofrénia, ADHD és egyéb mentális betegségek esetén alkalmazzák. Gyakran kombinálják pszichoterápiával.

Antidepresszánsok: Depresszió és szorongásos zavarok esetén.

Szorongásoldók: Akut szorongásos tünetek kezelésére.

Antipszichotikumok: Skizofrénia és egyéb pszichotikus zavarok esetén.

Támogató csoportok

A támogató csoportok olyan embereket hoznak össze, akik hasonló problémákkal küzdenek, és egymást segítik a gyógyulás vagy fejlődés útján.

Önsegítő csoportok: Például az Anonim Alkoholisták (AA), ahol a tagok saját tapasztalataikat osztják meg egymással.

Tematikus csoportok: Bizonyos problémákra, kihívásokra – mint pl. gyász, szorongás, válás, szülőcsoportok (Anyatigris Csoport)

Vallási csoportok – ezek a lelki támogató csoportok is nagy segítséget jelenthetnek a hétköznapokban

Háttér Társaság (LMBTQ) nemi identitás, önelfogadás kérdéseiben nyújthatnak lelki támogatást

NANE – Nők a Nőkért Egyesület – Bántalmazott nőknek nyújtanak lelki támogatást,

KÉK-VONAL – Kamaszoknak nyújtanak lelki segítséget

Mindfulness és meditáció

A mindfulness, más néven tudatos jelenlét, egy olyan technika, amely segíti az embereket abban, hogy jelen maradjanak a pillanatban, és csökkentsék a stresszt és a szorongást. A meditációs gyakorlatok a mentális jólét növelésére is használatosak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját Marton Zsolt püspök

Online és telefonos támogatás

Az online platformok és segélyvonalak egyre elterjedtebbek, és könnyen elérhetők, különösen azok számára, akik nehezen férnek hozzá hagyományos terápiás módszerekhez.

Online pszichoterápia: Videóhívások, csevegőplatformok révén történik.

Mentális egészségügyi applikációk: Stresszkezelés, meditációs technikák vagy hangulatkövetés céljából.

Alternatív terápiák

Egyesek számára az alternatív terápiák, mint például a művészetterápia, zene- vagy táncterápia, a mentális egészség kezelésének hatékony eszközei lehetnek.

Művészetterápia: Kifejező alkotások révén dolgozza fel a mentális nehézségeket.

Állatterápia: Állatokkal való interakciók segíthetik a mentális egészségi állapot javulását, különösen szorongás és depresszió esetén.

Ezek a mentális segítségek különböző módokon nyújtanak támogatást az emberek számára, attól függően, hogy milyen helyzetben vannak és milyen módszert találnak leghatékonyabbnak. A paletta széles, mindenki megtalálhatja azt, amivel azonosulni tud, állapota, hite, meggyőződései mentén. (VHSZK – Fotó: Szegedi Tudományegyetem) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments