Mindennapjaink és a családok segítői (1) – Faludi Szilvia bölcsődei tanácsadó

Váci Humán Szolgáltató Központ szervezeti egysége újabb szakmai lábakkal bővült. A VHSZK-hoz tartozik a Családsegítő Szolgálat, a Gyermekjóléti Központ, az óvodai-iskolai szociális segítők, a hajléktalan-ellátás, az iskola-egészségügy, a szociális étkeztetés. Nemrégen ide kerültek a bölcsődék és a Pszichiátriai Gondozó is. 

Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy a szervezeti ábrán túl látni lehessen az intézmények emberibb arcát is. Bemutatjuk az intézményekben dolgozókat, hogy közelebb kerüljenek a lakossághoz és árnyaltabban láthassák, milyen segítő, szakmai munka folyik a falakon belül Vác város lakosságáért. Elsőként a bölcsődék kerülnek terítékre, így Vác város négy bölcsijének szaktanácsadóját, vezetőjét ismerhetik meg egy kicsit jobban.

Faludi Szilvia (47)

Szilvi néni – avagy a bölcsőde és a színpad királynője – bölcsődei szaktanácsadó, operett- és nótaénekes

Faludi Szilvia nem tud úgy végig menni Vác utcáin, hogy egy volt „bölcsisével” ne találkozna össze és ne köszönnének „Szilvi nénire” széles mosollyal. Vagy valaki ne gratulálna neki a legutóbbi zenei fellépésével szerzett kellemes percekért. Vác város bölcsődei szaktanácsadójának a szíve nemcsak muzsikával van tele, hanem a kisgyermekek iránti szeretettel, elhivatottsággal is. Szilvia több mint 17 éve dolgozik hivatásos kisgyermek nevelőként a bölcsődék varázslatos világában. Faludi Szilvia története inspiráló, igazi hétköznapi hősnőként a kedvességével és a dallamokkal teszi még szebbé a körülötte lévő világot.

Családi zenei gyökerek – „Jó ebédhez szólt a nóta”

Szilvia zene iránti rajongása gyermekként kezdődött. A muzsikát szerető édesapjával előszeretettel látogatott zenei rendezvényeken ismerkedett meg a dallamok és ritmusok világával. Otthon a családi asztalnál is rendre felcsendültek a cigányzenekarok muzsikái, jobbnál jobb nótaénekesektől hallott „Jó ebédhez szól a nóták”, ezek is nagyon inspirálóan hatottak rá. Példaképe Jákó Vera nótaénekes, de szeretettel és tisztelettel adózik Kovács Apollónia, Bangó Margit, Horváth Pista zenei örökségének is. Hegedülni tanult, de mégsem lett hangszeres, hanem inkább énekes lett, leginkább a magyar nóta és az operett műfajaiban érzi otthon magát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját Marton Zsolt püspök

A siker titka és útja a tapasztalati tanuláson át vezet

Faludi Szilvia a harmincas éveiben fedezte fel, hogy mit szeretne igazán tanulni. Első generációs értelmiségiként neki lett elsőként diplomája a családjában és meg sem állt a három diplomáig. Mára már öntudatos értelmiségi nőként nagyon is tudja, hogy mit akar és merre tart az élete. De minden szakmai siker ellenére, mégis a legbüszkébb az imádott kis unokájára, illetve a gyermekeire, akiknek már természetes, hogy diplomás, sikeres emberek. Bár, mint sok más útkereső is, így Szilvia is megfizette a keresés árát. Két váláson és sok- sok emberekben való csalódáson és azok feldolgozásán is túl van már. De Szilvia minden kihívás ellenére vallja, hogy a szeretethez a megbocsájtáson keresztül vezet az út, és a „tiszta lap” jár mindenkinek. Éppen ezért választotta élet mottójául Arany János: Domokos napra című verséből az emberségre vonatkozó részletet: „Rugói lelkedet nagy célra feszítsék: Legnagyobb cél pedig itt e földi létben: Ember lenni mindég, minden körülményben”.

VHSZK új szakmai lába a bölcsődei szolgáltatás – Kezdeti izgalmak

Több mint egy éve már, hogy a VHSZK kötelékébe kerültek hivatalosan a városi bölcsődék is. Vácon jelenleg négy bölcsődében várják a kicsiket, ezeknek a bölcsődei intézményeknek a vezetője szaktanácsadója Faludi Szilvia. „Bár eddig is a jelzőrendszer tagjai voltunk, ha tapasztaltunk gyermekvédelmi problémát a családoknál, kötelezettségünknek eleget téve jeleztünk a gyermekjóléti központ felé.  Hiszen 0-3 éves korig mi, a bölcsődei dolgozók vagyunk azok, akik a védőnők mellett ráláthatunk a családokra, ha veszélyeztetve (például elhanyagolva, bántalmazva) lenne egy kisgyermek, akkor segítséget kérhetünk neki” – magyarázza a bölcsődei jelzőrendszeri kötelezettség mibenlétét Szilvia. „De azért mégis izgultunk, hogy ez a VHSZK-ba való ‘betagozódás’ mit is fog jelenteni a bölcsődei mindennapi munkánkban” – osztja meg Szilvia a kezdeti aggodalmakat. „Akkor igenis volt egy kis ijedtség a kollégák között, hogy mi fog velünk történni, hova kerülünk, nekem majd a gyermekvédelemmel kell foglalkozni, vagy talán a hajléktalan szállón kell bablevest osztanom? Persze ezzel sem lenne semmi gond, azt gondoltuk – akkor még tévesen -, hogyha mi most egy ilyen nagyra nőtt mamut intézménnyé válunk, akkor majd bárhová átrakhatnak minket dolgozni.” – sorolta a bölcsődei szaktanácsadó vezető az akkori kérdőjeleket. De az élet bebizonyította, hogy a kezdeti izgalmak alaptalanok voltak, mindenki maradt a szakterületén, továbbra is ott „szolgálja” a lakosságot, ahol eddig is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megkezdődött Vácon a Külső Rádi út felújítása

Zenebölcsi

Vácon a Zenebölcsi elterjesztése Faludi Szilvia nevéhez kötődik. A program célja, hogy a szülők és gyermekeik közötti kötelék még szorosabbá váljon a zenének köszönhetően. A dalos, játékos, mondókás kreatív foglalkozásokat szülőkkel együtt a kicsik és a nagyobbak egyaránt nagyon szeretik. „Az örömteli közös pillanatok során nem csupán a gyerekek tanulnak, hanem a szülők is új élményekkel gazdagodnak, amelyeket sosem felejtenek el” – hangsúlyozza a szakember a zene jótékony hatását a gyermeki lélekre.

Az empátia szerepe: együttműködés a bölcsődevezetőkkel

Szilvia bölcsődei szaktanácsadóként a többi bölcsődevezetővel és bölcsődei dolgozókkal való szoros együttműködése révén szakmai tudásának, emberségének köszönhetően empatikusan, szeretettel motiválja kollégáit. Az általa vezetett csoportok közösségi hellyé válnak, ahol a gyermekek mosolya a legértékesebb. Szilvia tudja, hogy a szeretet és az együttműködés ereje mindent képes átalakítani.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kolodko: Dunai cápa - Szubjektív tárlatvezetés

A generációk közötti kapcsolat

Szilvia érzékenysége nem áll meg a kisgyermekeknél, hiszen az idősekkel is nagy szeretettel foglalkozik. Szabados-Slezák Brigitta intézményvezetőnek köszönhetően a Dr. Kenéz Zoltán Egyesített Szociális Intézmény demens időseivel is foglalkozik, itt is a zenét hívja segítségül, hasonlóan a Zenebölcsihez. „A szinte újra gyerekké váló idősek nagyon szeretik ezeket a zenés-játékos foglalkozásokat, nagyon megható és néha meg is könnyezem” – osztja meg őszintén az érzéseit a szakember. Szilvia tudja, hogy az életben mindenki értékes, és a szeretet képes áthidalni a generációk, kisgyermekek, de még a szépkorúak közötti szakadékokat is az emberség erejével. Stílusosan mivel is zárhatnánk a beszélgetést, mint Faludi Szilvia kedvenc idézetével, Arany János szavaival: ”Legnagyobb cél pedig itt e földi létben: Ember lenni mindég, minden körülményben”. (Baranyi Marcsi, VHSZK kommunikációs munkatársa – Fotó: Varga- Túri Dominika VHSZK eseményfotósa) ♦

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments