Orosz Mária festményei a Margarétában

Újabb kiállítás nyílt a Margaréta Kávéházban, ezúttal Orosz Mária (vagy ahogy még sokan ismerik: Podlovics Marika) akrilfestményei kerültek a falakra. A kávéházba betérők láthatnak tájképeket, csendéleteket, de a női alakok, vagy épp a növények ábrázolása is közel áll az alkotóhoz. Munkáira, főleg a tájképekre, csendéletekre jellemző az intenzív színhasználat, de jó érzékkel – ha az adott mű megkívánja – alkalmaz lágyabb, pasztellesebb tónusokat is.

A kiállításmegnyitó Sarantis Mantzourakis, a Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnökének zenei előadásával kezdődött. Aki egyébként görög népzenei, klasszikus előadóművész, ének és bouzouki művész is. Így némi nyári hangulatot kapott a megnyitó, köszönhetően a bouzoukin előadott dallamoknak és a görög éneknek. Érdekesség még az előadóművésszel kapcsolatban, hogy rendszeresen fellép nem csak hazánkban, de Európa számos országában is. Zenéjében megjelenik a görög népzene, a görög klasszikus zene és a klasszikus zene.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kolodko: Dunai cápa - Szubjektív tárlatvezetés

Lukács Andrea festőművész nyitotta meg a kiállítást. Orosz Mária tőle tanulta a festészet fortélyait. Lukács Andrea 2019 óta Verőcén a Lélekportré Galériában tanít rajzolást, festészetet. Precíz, tökéletességre törekvő festőként mutatta be a kiállító alkotót. Orosz Mária beszélt az első munkáiról, melyeknek érdekességük, hogy akkor még nem ismerte az alapanyagokat, papírtípusokat, technikákat. Így olyan alapanyagokat, eszközöket használt, amiket éppen otthon talált, legyen az konyhakés, szájkontúr, vagy szemfesték.

Lukács Andrea segítségével aztán felgyorsultak az események, profi körülmények közt bontakozhatott ki tehetsége. Akril képeket hozott a kávéházba, némelyiket aranyfüstlemez alkalmazása teszi még különlegesebbé. Orosz Mária elmondta, hogy már gyerekkorában a rajzóra volt a kedvence és tanárai szerint már akkor kitűnt tehetségével a többiek közül.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját Marton Zsolt püspök

Szó esett arról is, hogy a kézügyessége honnan fakadhat. Elmondta, hogy édesapja korábban modellszakkört vezetett, ahol kisméretű repülőgépeket készítettek, amikbe aztán benzines motort építettek. De az apa más műszaki területeken is nagyban tudta hasznosítani kézügyességét. Édesanyja is jeleskedett, ha alkotásról, kézimunkáról volt szó. Nagyszülőktől, szülőktől származik tehát ez a fajta örökség. Orosz Mária tizenhat éve él Vácon, ismerősei, barátai által ismerte meg Lukács Andreát, aki 2020-tól tanítja. Először rajzolással foglalkoztak, aztán jött a többi technika, amíg eljutott a festészet világába. Amikor az első hivatalos festménye elkészült, mondjuk úgy, sokkhatás érte, rákapott a festészet „ízére”.

A jelenlegi, önálló kiállítása nem az első. Képei láthatóak voltak már többek közt Verőcén a Lélekportré Galériában, ott két ízben is. De volt Budapesten a Stefánia Palotában, Záhonyban a művelődési házban, a Váci Bartók – Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola épületében is. Ezenkívül számos csoportos kiállításon is szerepelt már műveivel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megkezdődött Vácon a Külső Rádi út felújítása

A Margaréta Kávéházban látható kiállítás november 5-ig tekinthető meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments