Rekordszámú jelölés érkezett a Prima Primissima díjra

Idén a korábbiaknál is nehezebb dolga volt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának, mert rekordszámú jelölés érkezett hozzájuk a rangos, immár harmadik évtizedébe lépő elismerésre. A több mint 900 jelölést mérlegelve kiválasztották azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és a vele járó, ettől az évtől jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában tartandó gálán.

A 2003-ban alapított díj célja, hogy megőrizze a magyar értelmiség szellemi eredményeit, hogy elősegítse a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlődését egy hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. A díjat gondozó alapítványhoz érkező jelölésekből minden évben kategóriánként három, összesen 30 nevet választ ki a hattagú kuratórium. Ők már biztosan Prima díjat kapnak, majd az év végi gálán derül ki, hogy közülük kik lesznek a legjobbak a legjobbak között, vagyis a Prima Primissima díjasok. A tíz kategória: magyar irodalom; magyar színház-, film- és táncművészet; magyar képző- és iparművészet; magyar tudomány; magyar oktatás és köznevelés; magyar építészet; magyar ismeretterjesztés és média; magyar sport; magyar népművészet és közművelődés; magyar zeneművészet.

„Rendkívül nagy öröm, hogy ilyen sok jelölés érkezett, hiszen ez azt jelenti, hogy mások is úgy gondolják, ez a díj a szakmai teljesítmény valódi elismerése, hogy olyan emberek kapják, akik minden tekintetben igazi példaképek lehetnek. Az egyéni eredmények, életutak elismerése mellett az is célunk, hogy a Primák és Prima Primissimák emberi tartása, értékrendje, kitartása minél többeket ösztönözzön arra, hogy megtalálják az utat a saját sikerükhöz. Biztos vagyok benne, hogy az idei díjazottak is sokakat inspirálnak majd. Annak érdekében, hogy a díjak továbbra is méltó módon támogassák a kiemelkedő, példaértékű eredmények, életművek létrejöttét, idén megemeltük a díjakkal járó pénzösszegeket” – emelte ki dr. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jurihonjo-ban jártunk – Vendégszerető és segítőkész japán emberekkel találkoztunk

A pénzdíjak ettől az évtől az alábbiak szerint alakulnak: a Prima Primissima díj 15 millió forintról 20 millió forintra, a Prima díj 5 millió forintról 8 millióra, a Junior Prima díj 2 millió forintról 3 millióra, a Vármegyei Prima díj 1 millióról 2 millió forintra emelkedett, a Vármegyei Prima Közönségdíj, illetve a Különdíj egységesen 500 ezer forintra nő.

A Prima Primissima Közönségdíjjal járó pénzösszeg felajánlója a Prima Primissima alapító Demján Sándor özvegye, Demján Sándorné Lídia, aki csatlakozva dr. Csányi Sándorhoz szintén bejelentette a díj összegének emelését, így az a korábbi 15 millióról 20 millió forintra nő.

A 2024-es Prima díjazottak között három váci és egy nagymarosi kötődésű. Íme:

Magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában Rudolf Péter, Vác díszpolgára színművész, színház–, és filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott 1983-ban. A főiskola után 18 éven át a Vígszínház egyik meghatározó tagja volt színészként és rendezőként, ahol számos ikonikus előadás fűződik a nevéhez. Később az ország több színházában játszott, illetve rendezett, de színházi karrierje mellett folyamatosan dolgozott, illetve dolgozik sorozatokban, tévé- és játékfilmekben. Filmrendezőként az Üvegtigris című filmmel debütált, amelyből aztán trilógia lett, de rendezett történelmi tévéfilmsorozatot és ő a Beugró című improvizációs műsor egyik létrehozója. 2003 és 2005 között az Új Színház művészeti vezetője volt. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának tagja. 2020 óta a Vígszínház igazgatója, ahol rendezőként és színészként is jelen van a társulat életében.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jurihonjo-ban jártunk – Vendégszerető és segítőkész japán emberekkel találkoztunk

Magyar sport kategóriában Gyulay Zsolt, Vác díszpolgára, olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető, aki 1976-ban kezdett el kajakozni a Váci Hajónál. 1982-ben a Rába ETO csapatához igazolt, majd a Bp-i Honvéd SE versenyzője lett. Az 1988-as szöuli olimpián egyesben és a négyes tagjaként is olimpiai bajnok lett. A barcelonai olimpián mindkét számban ezüstérmet szerzett. Világbajnokságokon 14 érmet, köztük 6 aranyat nyert. A magyar bajnokságokon 31 alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére. A Testnevelési Egyetemen szakedzőként, a Külkereskedelmi Főiskolán szakközgazdászként diplomázott. Sportvezetőként is fényes karriert futott be. Tizennégy éve vezeti a Hungaroring Sport Zrt.-t. 2022-től a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Magyar népművészet és közművelődés kategóriában Salamon Beáta, népzenész, előadóművész, tanár, tevékenysége sokrétű. 40 éve tanít, jelenleg a Váci Zeneművészeti Szakgimnázium művésztanára. 1983-ban alapította a Méta zenekart, 35 évig volt a prímása. 33 éve művészeti vezetője a nemzetközi hírű Méta népzenei tábornak. Többek között eMeRTon-díjas és a Magyar Arany Érdemkereszt birtokosa. Zsűritag az MTVA „Fölszállott a páva” műsorában. Évekig a Magyar Állami Népi Együttes prímása. Népzenét gyűjtő és lejegyző szakember, 2003-ban jelent meg Magyar népzenei dallamgyűjteménye. Világzenei produkciók mellett a HeavyMéta, a Nox és a Balkan Fanatik közreműködője is. A Csík zenekar állandó zenei rendezője, színházi előadások gyakori vendégművésze.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jurihonjo-ban jártunk – Vendégszerető és segítőkész japán emberekkel találkoztunk

Magyar irodalom kategóriában a nagymarosi kötődésű Végh Attila, költő, próza- és esszéíró, aki Gödöllőn agrártudományi, Debrecenben filozófia szakon szerzett diplomát. Első versei az Élet és irodalomban jelentek meg. Verseiben a költészet és a filozófia gondolkodásmódját ötvözi. Alkotásait a nyelvi játékosság, szózsonglőrködés és nyelvi humor, valamint jellegzetes szókimondása jellemzik. A József Attila- és Arany János-díjas költő a belső igazságok keresője. Halálcsillag című esszékötetében személyes élethelyzetekből kiindulva ás le azok mélyére, és a szellemi találkozások fontosságáról értekezik. Számos műfajban alkot, verseket, novellákat, esszéket, regényeket, tanulmányokat ír. Huszonhat kötete látott napvilágot. Néhány éve természetfilmeket készít.

A 2024. december 6-i gálán, amelyen az előző évek díjazottai lépnek fel, a Prima és Prima Primissima díjak mellett a Prima Primissima Közönségdíjat is átveheti közülük valaki, mégpedig az a jelölt, akire a 2024 novemberében induló közönségszavazás ideje alatt a legtöbb voks érkezik. A voksolás módját, a jelölteket az alapítvány Facebook- és Instagram-oldalán ismerhetik meg az érdeklődők, amelyeket érdemes követni, hiszen a szavazók közül egy szerencsés nyertes 1 millió forinttal lesz majd gazdagabb, melyet OTP bankkártyán fog megkapni. (Prima Primissima-2024) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments