Váci Mi Hazánk: Vácnak is részesülnie kell a Samsung iparűzési adójából

A Pest Vármegyei Közgyűlésben előterjesztéseket tenne, a Parlamentben pedig felszólalna Vác és Sződliget érdekében a Mi Hazánk Mozgalom. Rosta Zoltán, frissen megválasztott városi képviselőként egyből a Samsung körüli, heves indulatokat kiváltó ügyekbe ásta bele magát és lobbizna a Vácnak járó iparűzési adó megszerzése érdekében.

Mint közismert, Magyarország Kormánya még 2020 áprilisában különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Samsung SDI akkumulátorgyárának helyet adó gödi területet. Az illetékes törvény kimondja, hogy ezen övezetek önkormányzati feladat- és hatáskörét a területek fekvése szerinti vármegyei önkormányzat látja el. A gödi különleges gazdasági övezet esetében így Pest Vármegye Önkormányzata lett a „gazdája” és részben tulajdonosa a többszöri módosítás révén kb. 440 hektárossá nőtt területnek. Ez pedig azt jelenti, hogy részben ez a közgyűlés dönthetett annak a dél-koreai vállalat által fizetett iparűzési adónak a sorsáról, amely 2023-ban is közel 6,5 milliárd forintot jelentett. Ez számos konfliktushoz vezetett azóta nemcsak Gödön, de Vácon is. Keddi sajtótájékoztatóján erről a problémáról beszélt Bartha Barna, a Mi Hazánk Mozgalom Pest vármegyei elnöke, valamint Rosta Zoltán, a párt váci önkormányzati képviselője.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kolodko: Dunai cápa - Szubjektív tárlatvezetés

„A törvény, amely szabályozza a Különleges Gazdasági Övezetet, a kormánynak ad felhatalmazást arra, hogy kormányrendeletben határozza meg az érintett önkormányzatokat. Ebből a rendeletből sajnálatos módon kimaradt Vác. Az elsődleges feladat így az lenne, hogy lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy ennek a hatálya alá Vác Város Önkormányzata is bekerüljön – fogalmazott Rosta Zoltán. – A korábbi kormánypárti többségű megyében olyan települések kaphattak az iparűzési adóból, amelyek messzebb esnek a gödi üzemtől, vagy nem is érintettek az akkumulátorgyártásban.”

A frissen megválasztott helyi képviselő elmondta, hogy ebben az ügyben kereste meg Bartha Barnát, aki pártjuk frakcióvezetője a vármegyei közgyűlésben. A törvény szerint ugyanis ennek a grémiumnak javaslattételi lehetősége van a kormány felé arra vonatkozóan, hogy mely településeket vegyék fel az érintettek közé. Hozzátette: ez lenne az első lépés, ami meg tudná alapozni azt, hogy Vác szóba kerüljön az iparűzési adó szétosztásakor is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megkezdődött Vácon a Külső Rádi út felújítása

„Ez egy jogos követelés. Minket nem érdekel egy adott város vezetésének a politikai színezete: ebben az esetben mi teljesen ésszerűnek tartjuk, hogy egy érintett település ott legyen a kedvezményezettek körében. Vác és Sződliget nagyon erősen érintettek a témában, de jelenleg mégsem részesülnek a nekik járó adóforintokból. Szeretnénk ezt tematizálni egyrészt Pest vármegyében, másrészt én meg fogom kérni a parlamenti frakciónkat is arra, hogy foglalkozzon ezzel az üggyel. Teljes mellszélességgel kiállunk emellett és támogatni fogjuk” – nyilatkozta Bartha Barna, majd hozzátette: a megyei közgyűlésen is csak azért szavaztak az azonnali adóemelés ellen, mert azt törvénytelen kezdeményezésnek tartották. Véleményük szerint a Momentum politikai csapdát akart állítani azzal, hogy másnaptól érvényes iparűzési adót szorgalmazott a Samsung esetében, hiszen valójában év közben ilyen döntést nem lehet hozni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megáldotta a váci székesegyház felújított kanonoki kápolnáját Marton Zsolt püspök

A két politikus továbbá arról beszélt, hogy a váci testület fideszes frakcióját is meg fogják kérni arra, hogy lobbizzanak a gyárból befolyó pénzek megszerzése érdekében. Emellett kiemelték: a Mi Hazánk továbbra sem támogatja az akkumulátoripar Magyarországra történő importálását, illetve a keletről érkező munkaerő betelepítését. Ugyanakkor, ha már jelen van a térségben egy ilyen gyár, elvárják, hogy az abból származó adóforintokat törvényesen és tisztességesen osszák el. Elmondták, hogy ügyek mentén országos és városi szinten is készek együttműködni vagy együtt szavazni bárkivel, pártszínektől függetlenül, de koalíciót senkivel sem fognak kötni. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments