Igazi horgászélményről számolt be a Hello Göd hírportálnak Piros László, aki egy 115 centiméteres, több mint 13 kilós harcsát fogott ki a gödi kettősgátnál. A különleges fogás nemcsak a halfogás öröméről szól, hanem arról is árulkodik, hogy egyre tisztább a Dunakanyar vizének minősége.
A rutinos horgász elmondta, hogy a hal egy jól bevált technikával, úgynevezett „kuttyogtatással” akadt horogra. Ez a több száz éves, ősi magyar halfogási módszer a harcsák különleges hangokra adott reakcióját használja ki. A horgász egy speciális faeszközzel jellegzetes hangokat kelt a vízben, ami a mélyben tartózkodó harcsákat kapásra ösztönzi. A csalit – legtöbbször nadályt, gilisztát vagy kishalat – a csónakból eresztik le, miközben a horgász a víz felszínét kuttyogtatja.
Bár a most kifogott példány súlyosnak számít, a gödi szakaszon ennél is nagyobb harcsákat is horogra akasztottak már. „Fogtak már itt 54 kilósat is” – mondta Piros, aki szerint az ilyen fogásokhoz nemcsak szerencse, hanem komoly tudás és felkészültség is szükséges. „Erre vagyok rákészülve, azaz tudom, miképpen lehet kifogni a harcsákat” – tette hozzá.
A beszélgetés során szóba került a Duna állapota is. Piros László hangsúlyozta: a harcsa csak a tiszta vizet kedveli, így a mostani fogás is azt jelzi, hogy a Dunakanyar vizének minősége sokat javult az elmúlt évtizedekben. „30-40 éve még komoly ipari szennyezők voltak a Dunán – papírgyár, bőrgyár, a DCM –, de ezek eltűntek, és a folyó is fellélegzett.”
A most kifogott harcsát Piros szerint nyugodtan meg is lehet enni. „Szerintem a gödi ‘dunai hajós’, azaz Koncz Gábor is megkóstolja majd” – mondta mosolyogva. ♦