A váci születésű, de Nagymaroson élő Nagy Gábor GaBko a zip’s brewhouse közreműködésével készült Chili Ale mango habanero szószával újabb világsikert ért el, hiszen a The World Hot Sauce Awardson, a gyümölcsös chiliszószok kategóriában szerzett világbajnoki címe mellett, elnyerte a világbajnokság összesített nagydíját, vagyis a világ legjobb chiliszósza díjat!
– Az Ale Mango Haberno chiliszószodat választották a világ legjobbjának a The World Hot Sauce Awards versenyen. Hogy kerül egy nagymarosi termelő chili-je Amerikába?
– Több világverseny létezik, ez az egyik. Ezekre a versenyekre a világ minden tájáról lehet nevezni termékeket több kategóriában. Erre a versenyre például 160 cég küldte ki 530 féle termékét és ebből nyerte meg a szószom a kategóriáján (gyümölcsös chiliszószok) az összesített legjobb chiliszósz, azaz a világ legjobb chiliszósza díjat is. A beküldött termékek vakteszten, több résszempont alapján kerülnek értékelésre, úgymint például íz, illat, állag, használhatóság, összbenyomás, csípősség (Nem minden kategóriában az erő a lényeg, van ahol az számít mennyire optimális). Én a világversenyekre kihívásként, kalandként és tapasztalatszerzésként tekintek, mert remek visszajelzés, hogy valóban mennyire számítanak jónak termékeim, akár világszinten is, de marketing értéke sem elhanyagolható.
– Akik rendszeresen járnak a nagymarosi termelői piacra, azok többsége már megkóstolta, megvásárolta valamelyik termékedet. De, hogyan is születnek meg ezen szószok receptjei? Hogyan kezdtél neki, a most nyertes szósznak?
– Elsősorban magam ízlésére készítem termékeim, saját ötlet és koncepció alapján, amit a tesztelők és vásárlók véleménye azért tud befolyásolni, ha egyet értek vele. Így előfordulhat, hogy évről évre, picit belenyúlok és tovább javítom a receptúrát. Az extra erős fűszerként használatos szószaimmal indult a karrierem, melyekkel szintén sok díjat sikerült bezsebelni, de később úgy éreztem, hogy az enyhébb ízekben még jobban ki tudom élni kreativitásom. Ez az szósz is az enyhébb, inkább ízről mint erőről szóló sorba tartozik. A nyertes Ale mango habnaero szósz egy koncepciós szósz, aminél egy ötlet megvalósítása volt a cél. Egy sörfőzde partnerem részére kívántam olyan szószt készíteni, amibe jól passzol az általuk készített sör. Egy mangós sörük kortyolgatása közben már meg is volt a válasz. A szósz nagyon jól sikerült, a fogyasztók már a díj előtt is nagyon kedvelték. Ami számomra külön megtiszteltetés, hogy válaszként a sörfőzde is elkészítette GaBko Habanero Never Dies sörét.
– Szószaid bejárták már a világot. Legutóbb Vác testvérvárosában, Donaueschingenben is megismerhették a lakók. Neked melyik a személyes kedvenced?
– Az örök kedvencem a pályámat is elindító piros hot pepper szósz, ami a rekorder erősségű chilikből készül, a saját különleges technológiámmal. Neki köszönhetek mindent és máig őt használom legtöbbet. Bármilyen ételbe egy-két csepp. A másik két jelenlegi kedvencem, amihez a leggyakrabban nyúlok magam is, az a szintén többszörös díjnyertes mézes whiskey-s BBQ szószom és persze a most befutott Ale mango habanero. ♦