Idén is nagy érdeklődés övezte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyre összesen 18 tortakülönlegességet neveztek az ország cukrászai. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó, egészségtudatos süteményeket a Zila Kávéházban megrendezett elődöntőn bírálta el a szakmai zsűri, akik az íz, a küllem, az újszerűség, valamint a szénhidrát- és kalóriatartalom alapján pontozták az alkotásokat.
A döntőbe öt torta jutott be, köztük Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza által készített Álmodozó nevű kreáció. A meggy, étcsokoládé és fehércsokoládé különleges összhangja mellett a torta dekorációja is lenyűgözte a zsűrit. A váci cukrász ezzel a kifinomult, mégis egészséges desszerttel bizonyította, hogy a hagyományos ízek és a modern táplálkozási szempontok kiválóan ötvözhetők.
A verseny célja, hogy olyan torták szülessenek, amelyek a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthetők, miközben szélesebb közönség számára is élvezetes gasztronómiai élményt nyújtanak.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták jutottak be
Álmodozó – Kovács Alfréd, Édes Vonal Cukrászda – Vác (Főbb ízek: meggy, étcsokoládé, fehércsokoládé)
Bíborköd – Lawal-Papp Zsófia, Papp Cukrászda – Makó (Főbb ízek: feketeribizli, tökmag, angolkrém)
Cseppharmat – Lakatos Pál és Bicsérdi Viktória, Levendula és Kert Cukrászda – Szigetszentmiklós (Főbb ízek: alma, dió, vaníliás fehércsokoládé)
Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor, Kovács János, Marcipán Cukrászda – Hódmezővásárhely (Főbb ízek: meggy, mandula, málna)
Nyári ébredés – Vadócz Jenő és Pethő Gábor, Promenád Kávéház, Balatongyörök (Főbb ízek: dió, sárgabarack, mascarpone)
A nyertes tortát – ahogy a Magyarország Tortája győztesét is – júniusban választják ki, és augusztus 19-től országszerte elérhető lesz a cukrászdákban. (Forrás és fotók: Egy Csepp Alapítvány) ♦