kozponti gyogyszertar banner 728x90 (1)
magyarországtortája2

Két dunakanyari cukrász is a Magyarország Tortája verseny zsűrijében!

hirdetés
dunaelektro banner (1400 x 230 képpont)

Nagy megtiszteltetés érte a Dunakanyart: a 2025-ös Magyarország Tortája verseny szakmai zsűrijébe két helyi mestercukrász is bekerült. A nagymarosi Balogh Nóra, a Sakura Cukrászda tulajdonosa, valamint a váci Kovács Alfréd, az Édes Vonal megálmodója is véleményezheti idén a döntős tortákat.

A Magyar Cukrász Ipartestület minden évben meghirdeti a Magyarország Tortája versenyt, amelynek célja, hogy új, kreatív és minőségi magyar tortát találjanak a nemzeti ünnepre. Az idei év különleges: a dobostorta 140. évfordulójának tiszteletére a verseny tematikája is ehhez az ikonikus süteményhez kapcsolódik. A tortákat háromfordulós rendszerben bírálják: előzsűrizés, konzultáció, majd a döntő következik, ahol a zsűritagok – köztük a két Dunakanyarból érkező szakember – döntenek a győztesről.

magyarorsztortájavn

A nagymarosi Sakura Cukrászda tulajdonosa, Balogh Nóra először vesz részt a verseny zsűrijében. Nóra kreativitásáról és kifinomult ízléséről híres és népszerű cukrászműhelye egyedi desszertjeiről híres. Zsűritagként elsősorban az esztétikai kidolgozottság, az ízharmónia és az innováció szempontjai mentén segíti a döntéshozatalt. Szerepvállalása nemcsak szakmai elismerés, hanem Nagymaros gasztronómiai hírnevét is öregbíti.

Kovács Alfréd neve nem ismeretlen a verseny követői számára: a 2024-es év győztese, az Édes Vonal Cukrászda „Mákvirág” tortája aratott tavaly osztatlan sikert. Idén a zsűriben segíti a döntéshozatalt. Tapasztalata és precizitása komoly érték a zsűri munkájában, szakmai meglátásai pedig segítik a versenyzőket a fejlődésben.

Rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők idén is az ország minden területéről, a versenyre 34 torta nevezése érkezett.

Az őshonos magyar gyümölcsök szinte teljes választékát használták a versenyzők a birstől a somon át a homoktövisig, de elmondható, hogy a sláger a meggy és a kajszibarack volt. A fűszerekkel is bátran bántak a nevező cukrászok, legkedveltebbnek a zsálya és a kakukkfű bizonyult a tortákban. Aszú, furmint, kéknyelű, hárslevelű is előfordult, de a kadarka ihlette meg leginkább a versenyzőket a magyar borok közül és természetesen a gyümölcspálinkák is több tortában megjelentek ízesítésként.

A döntős torták utolsó zsűrizése az ipartestület tanműhelyében zajlik, ahol a versenyzők a konzultációs körök után továbbfejlesztett változatban készítik el újra tortáikat. A győztes alkotást augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén hirdetik ki, majd az ország cukrászdáiban is megkóstolhatja a közönség. ♦