Idén is megválasztották Magyarország Cukormentes Tortáját, és a címet 2025-ben egy váci cukrász, Kovács Alfréd, az Édes Vonal Cukrászda mestere nyerte el. Az Álmodozó nevű, hozzáadott cukrot nem tartalmazó torta nemcsak különleges ízvilágával, hanem kreatív születéstörténetével is lenyűgözte a zsűrit.
A díjátadóra az Országház Vadásztermében került sor, ahol a Magyarország Tortája és Cukormentes Tortája versenyek győzteseit hirdették ki. A rendezvényt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Ipartestület közösen szervezte.
Az Álmodozó nevet viselő torta valóban egy álomból született: „Egyszer csak álmomban megjelent egy ízkompozíció. Reggel papírt ragadtam, és lejegyeztem az ötletet. Már alig vártam, hogy megsüssem” – mesélte a győztes, Kovács Alfréd. Néhány módosítás után elkészült a végleges változat, amely a versenyen is diadalmaskodott.
A torta a békebeli klasszikusok, mint a Lúdláb és a Rigójancsi hangulatát idézi, modern, egészségtudatos formában. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok között fahéjas, chiamagos meggyragu, enyhén édes tejcsokoládékrém és roppanós kakaóbabtöret rétegződik. Az ízek és textúrák egyensúlya harmonikus, mégis izgalmas.
A laboratóriumi vizsgálatok szerint egy szelet energiatartalma 231,1 kcal, szénhidráttartalma pedig mindössze 13,7 gramm – így nemcsak cukorbetegeknek, hanem mindenkinek jó választás, aki ügyel arra, mit eszik.
A 2025-ös Magyarország Cukormentes Tortája verseny díjazottjai
Az első helyezett – Álmodozó – Kovács Alfréd (Édes Vonal Cukrászda, Vác), a második – Meggy Mandula Szimfónia – Benczur Sándor és Kovács János (Marcipán Cukrászda, Hódmezővásárhely). Egyúttal elnyerte az „Egy Csepp Figyelem Alapítvány Születésnapi Tortája” különdíjat. A harmadik helyet a Bíborköd érdemelte ki – Lawal-Papp Zsófia (Papp Cukrászda, Makó).
Idén először a döntőben nem csak a szakmai zsűri döntött, hanem az 1-es típusú cukorbeteg kisgyermekekből álló zsűri is választott magának tortát. A „Magyarország Cukormentes Tortája – Barbie gyermekzsűri különdíjas” torta a „Nyári Ébredés”. Készítői: Vadócz Jenő és Pethő Gábor, a balatongyöröki Promenád Cukrászda cukrászai.
Bár a figyelem a cukormentes tortákra irányult, idén is kihirdették a Magyarország Tortája verseny győztesét. A címet a gyulai Kézműves Cukrászda mestereinek – Balogh László és Kis Roland – DCJ Stílusgyakorlat nevű tortája nyerte el. A desszert az eredeti dobostortát idézi meg, meggypálinkával, mandulapralinéval, grillázzsal és tejcsokoládé-glazúrral megálmodva, egy karakteres, doboscukros alapréteggel kiegészítve.
A díjnyertes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában, valamint Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában.
A program a Magyar Kormány támogatásával valósult meg, célja pedig, hogy népszerűsítse az egészségesebb, hozzáadott cukor nélküli édességeket – anélkül, hogy az élményből bármit is elvenne. (Forrás és fotók: sajtóanyag) ♦