Európa kincsei a világhálón: látogassunk el az Europeana online adatbázisára

Néhány napja „megnyitott” az európai kultúra digitális könyvtára, az Europeana adatbázisa a http://www.europeana.eu/portal/ internet címen. Ha ellátogatunk erre az oldalra, műalkotások, könyvek, álló- és mozgóképek özönét jeleníthetjük meg számítógépünkön, köztük több váci vonatkozású anyagot is.

Több mint 20 millió műtárgyhoz és dokumentumhoz férhetünk hozzá a világ bármely pontjáról, köztük magyar közgyűjtemények állományait is megtaláljuk. Az eddig jobbára csak nagy utánajárással kereshető múzeumi, könyvtári gyűjtemények, tudományos intézményi anyagok adatlapjai általában több nyelven is elérhetők, és pillanatok alatt kapcsolódhatunk eredeti fellelési helyükhöz, az dokumentumot őrző intézmény honlapjához is.

A már most is hatalmas gyűjteményt folyamatosan bővítik, és nincs az emberi kultúrának olyan eleme, amelyhez ne találnánk alapinformációkat benne. Műszaki csodák és művészeti alkotások, városábrázolások és régészeti leletanyagok, hang- és képanyagok egyaránt találhatók a gyűjteményben, az alkotók elsődleges célja az európai örökség legteljesebb összegyűjtése és közzététele.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb polgármester-jelölt száll ringbe Vácon: a VVVE jelöltje dr. Csereklye Krisztina

A nagy munkával megalapozott adatbázis tehát életre kelt, megnyílt az ismeretek egyszerű és koncentrált keresésének a lehetősége a digitális világ eszközeinek hasznosításával. (Zomborka Márta) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments