Meghalt Várady Béla, a váciak egykori labdarúgója

Várady Béla labdarúgóA családtól kapott hírek szerint csütörtökre virradó éjjel otthonában váratlanul elhunyt Várady Béla. A Vasas és a magyar válogatott korábbi klasszis csatára reggel nem ébredt fel – írja az nb1.hu. Várady Vácott is játszott.

1953. április 12-én született, pályafutását Putnokon kezdte, majd Ózdon folytatta. 1977-ben Európa gólkirálya volt 36 találattal, ezért a teljesítményért megkapta az Ezüstcipőt. A válogatottban 1972-82 között 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett, tagja volt az 1972-es, müncheni olimpián ezüstérmet nyert csapatnak. Az 1978-as argentínai világbajnokságon sérülése miatt egy mérkőzésen sem szerepelt.

1971-től a Vasas csatára, az 1976-77-es bajnokcsapat kulcsembere volt, 1983-tól két idényen át a francia FC Tours-ban játszott. Utána egy évre visszatért a magyar NB I-be, majd alsóbb osztályú csapatoknál (Váci Izzó, UFC Pama, Magyar Kábel) vezetett le, 1990-ben hagyta abba a futballt. Utolsó mérkőzését a váciak színeiben játszotta.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Két pontot Pilisen hagytunk

– Két szép évet töltöttem el Vácott. Feljutottunk az NB I-be, a második év végén pedig szerveztek nekem egy búcsúmeccset, amelyen egy félidőt a Vácban, egy félidőt a 78-as világbajnokságon szerepelt magyar válogatottban játszottam – nyilatkozta nemrég egy interjúban. Tavaly októberben nem játszott, de városunkba járt a Mózner János megsegítésére rendezett mérkőzésen.

A 183 centis balszélső híres volt hatalmas erejű lövéseiről, félelmetes bal lábáról. Egyszer egy csepeli bajnokin az első félidő végén csapattársai jelezték, rúgja jó messzire a labdát, hogy mire visszakerül, vége legyen a félidőnek. Közel a félpályáról küldött bombalövése kettős kapufáról pattant a hálóba.

A Megyeri úton egyszer akkora gólt lőtt az Újpestnek, hogy a labda a hálótartó vasról a 11-es pontig pattant vissza. A Vasas szurkolói rigmust is faragtak róla: „Béla, Béla, Béluska, úgy lő, mint a géppuska”.

2011-ben a Vasastól – mellyel kétszeres kupagyőztes, az egyesület színeiben 338 meccsen 174 gólt lőtt – megkapta a klub Örökös Bajnoka címet. A Putnok VSE Sportközpontját róla nevezték el, a létesítmény neve 2012. augusztus 25 óta Várady Béla Sportközpont.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci karatesiker Hollandiában

A Vasas SC, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments