Idióta gyorshajtók okozzák a balesetek egyharmadát

baleset az M2-esen november közepénA rendőrség már csak nagyon keveset tehet rendészeti eszközeivel a közlekedés biztonságáért – állítja Óberling József ezredes, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője. De a közlekedők tanulással, odafigyeléssel és előzékenységgel sokat javíthatnak rajta.

A rendkívül kedvező áprilisi adatok után a június is kiemelkedően jól alakult, hiszen a tavalyi hatodik hónaphoz képest 17 százalékkal csökkent a balesetek száma. Igaz, ez csak arra volt elég, hogy az első hat hónap összehasonlításában „csupán” 2 százalékkal legyen magasabb a személyi sérüléses balesetek száma, mint 2014 első felében.

Központi Gyógyszertár Vác

Az ezredes hangsúlyozza: bár a rendőrség a saját eszközeivel mindent megtesz, csak keveset javíthat már a közlekedés biztonságán, a közlekedők annál inkább – írja a Zsaru Magazin.

– Hosszú évekre visszamenően a balesetek 30–35 százalékát a gyorshajtók okozzák – folytatja a főosztályvezető. – Amikor 2008-ban bevezettük az objektív felelősség elvét, a gyorshajtókra 30–300 ezer forint között kiszabható közigazgatási bírságok átlagos összege 40 ezer forint körül alakult. Vagyis sokan voltak, akik esztelenül száguldoztak, s ezért komoly összegeket fizettek. Akkor a balesetek száma egy év alatt 10 százalékkal csökkent.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Ma a bírságösszegek átlaga már csak 30 ezer forint, vagyis a minimum körül mozog, a balesetek száma mégsem csökkent tovább, sőt: az elmúlt két évben emelkedett (képünk illusztráció).

A teljes cikket a Váci Napló július 24-i pénteki számában olvashatják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments