A Világ Igaza volt: Márton Áron püspökre emlékezünk

marton-aron-puspok-a-hivek-kozott-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Ma 17 órakor nyílik a művelődési központban a Márton Áron erdélyi püspök életútját bemutató kiállítás. Márton Áron azon kevesek közé tartozik, akinek – halála után –  1999. december 27-én a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a „Világ Igaza” címet adományozta. Egy rendkívüli ember volt rendkívüli életúttal.

Jellemző tekintélyére, hogy 1945 májusában XII. Piusz pápa Serédi Jusztinián hercegprímás halála után Márton Áront kívánta bíborossá kinevezni, azonban Rákosi Mátyás heves tiltakozása miatt végül Mindszenty Józsefet választotta.

1938. novemberi beszédében, amely az Erdélyi Iskola hasábjain nyomtatásban is megjelent, elsők között tiltakozott a háború ellen. 1944. május 18-án Kolozsvárott, a Szent Mihály-templomban mondott beszédében a püspök bátran felemelte szavát a zsidók deportálása ellen, az akkori észak-erdélyi magyar polgári hatóság jelenlétében. Május 22-én levélben szólította fel a Sztójay Döme miniszterelnököt, Jaross Andor belügyminisztert, a főispáni hivatalt és a rendőrkapitányságot, hogy akadályozzák meg a zsidók elhurcolását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

Válaszul Kolozsvár rendőrkapitánya kiutasította a városból. Kiállása miatt 1999. december 27-én a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a „Világ Igaza” címet adományozta a püspöknek. A post-mortem kitüntetést a bukaresti izraeli nagykövet 2000. június 20-án adta át Jakubinyi György érseknek.

Márton Áront becsületességéért, az emberek melletti kiállításáért a háború után a román hatóságok üldözték. 1955-ös szabadulása után folytatta egyházvezetői tevékenységét, de 1956-ban ismét eljárást kezdeményeztek ellene és ekkor kezdődött tizenegy évig tartó palotafogsága. Ennek 1967-es feloldása kapcsolatban volt König bécsi bíboros látogatásával, aki a román ortodox egyház, illetve a bukaresti pátriárka meghívására érkezett Romániába.

1969-ben, életében először, eljutott Rómába is, ahol találkozott VI. Pál pápával, az akkori egyházfővel.

Márton Áront halála előtt néhány hónappal, 1980. április 2-án, püspöki működésének 42. évében II. János Pál pápa felmentette az egyházmegye kormányzása alól, mert ezt az idős főpap, egészségi állapotára való tekintettel, már harmadszor kérte. 1980. szeptember 29-én sok szenvedés után, életének 85. évében hunyt el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A ma Vácott nyíló kiállításon Fördős Attila polgármester, Gaal Gergely, a Márton Áron Emlékév Programbizottságának elnöke és Harrach Péter országgyűlési képviselő mond köszöntőt. A kiállítást Beer Miklós megyéspüspök nyitja meg. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments