A kör bezárult: nagyon drága a mobilozás az autóban

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az utolsó uniós tagállamban, Svédországban is szabálytalan már mobiltelefonnal a kézben autót vezetni. Magyarországon 10 000 forint a helyszíni bírság, de ezzel még viszonylag olcsók vagyunk Európában. A KRESZ szerint „a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”.

Ha valakit vezetés közbeni tiltott mobilozáson kapnak a rendőrök, az 10 ezer forintos helyszíni bírságra és három büntetőpontra számíthat, szabálysértési eljárásban 20 ezer forintos büntetést kaphat.

Az európai országok közül utolsóként nemrégiben Svédországban tiltották meg a sofőröknek a mobilozást. Az északi országban idén február 1-től 160 eurós (49 ezer forint) büntetésre számíthatnak a szabályt be nem tartók – írja a hvg.hu, amelynek cikkét az Infostart szemlézte.

Érdekességek az összeállításból:

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

» Franciaországban már akkor is büntetnek, ha az útról lehúzódva, álló kocsiban telefonálunk. A franciáknál ugyanúgy 135 euró (42 ezer forint) a büntetési tétel, ha mobilozás közben halad, vagy áll a jármű, kivéve, ha parkolóban vagy magánterületen mobilozunk.

» Az Egyesült Királyságban átszámítva akár 340 ezer forint is lehet a büntetés. Olaszországban, Észtországban és Spanyolországban 594, 400, illetve 300 euróra (183, 123, illetve 92 ezer forint) bírságolhatnak a helyi hatóságok.

» Ugyancsak komoly bírságra lehet számítani a következő országokban: Norvégia (160 euró, 49 ezer forint), Hollandia (150 euró, 46 ezer forint), Görögország (150 euró, 46 ezer forint), Portugália (120 euró, 37 ezer forint).

» Ausztriában 25 eurót (8 ezer forint), Németországban 40 eurót (12 ezer forint), Horvátországban 70 eurót (22 ezer forint), Szlovákiában pedig 62 eurót (19 ezer forint) kell fizetni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz

» A legolcsóbban Litvániában lehet megúszni a vezetés közbeni tiltott mobilozást: csak 12 euró (3700 forint) a pénzbírság. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments