A Nébih bezárt egy váci pékséget súlyos hiányosságok miatt

Súlyos élelmiszerbiztonsági problémák miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nébih egy Pest megyei sütőüzem működését – jelent meg a hír több médiában. Lapunk érdeklődésére hivatalosan is megerősítették: a budapesti cég üzeme Vácott található. A 2015 márciusában 3 millió forint alaptőkével alapított Neu-Frisch Kft telephelye információink szerint a volt kenyérgyár területén működött.

Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején – áll a közleményben. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koszorúzással, beszéddel és interjúkkal emlékeznek Vácon a Trianonra

Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra való tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését.

Sokkoló látvánnyal és rendkívül hiányos adminisztrációval szembesültek a Nébih ellenőrei a váci sütőüzemben a helyszíni vizsgálat során. A vállalkozás ezen túlmenően sem a HACCP dokumentációt, sem az előállított termékek nyomon követéséhez szükséges dokumentumokat nem tudta bemutatni a Nébih szakembereinek.

A sütőüzemben piszkos, rendezetlen körülmények között folyt a termelés. A helyiségek padozata takarítatlan, falai festékhiányosak és pókhálósak voltak, néhol rovarok is akadtak. A termelő részlegben az ablakok esetenként nem záródtak, az üveg betört, az ablakkeretek rozsdásak voltak, a nyílászárók mellett több helyen ki lehetett látni a szabadba.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Két meccsre fogadott egy váci tippmixes, nyert is több mint négymilliót

Az üzemben használt gépek rozsdásak, takarítatlanok, az eszközök – köztük a sütőszekrény, a sütőberendezés és a tálcák – erősen szennyezettek, a termék-előállításra használt asztalok tisztíthatatlanok voltak. A 4 dolgozó közül 3 igen szennyezett munkaruhában, 1 dolgozó utcai ruhában tartózkodott a termelőhelyiségben. Az adalékanyag-raktárban elkülönítetlenül sorakoztak a mosó- és tisztítószerek.

A Nébih az egységben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette annak működését. A hatóság 45 tétel nem nyomon követhető terméket – amely mintegy 394,55 kg kenyeret és ömlesztett árut, valamint 1809 db finom pékárut (kifli, bukta, kakaós csiga, virslis croissant, kalács) ölel fel – vont ki a forgalomból.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Mától megszűnt a veszélyhelyzeti fogorvosi ügyeleti rendszer a városban

A vállalkozás a forgalomból kivont állati és növényi eredetű termékeket az ellenőrzés ideje alatt elszállíttatta. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments