Időpontütközések miatt kényszer: játsszon itthon a csapat

A városban és a III. kerületi TVE  lelátóján arról lehetett hallani: van esély arra, hogy az október 21-i, Csákvár elleni NB II-es labdarúgó bajnoki mérkőzést újra Vácon, a ligeti stadionban rendezzék meg. Utánajártunk a dolognak, a leginkább illetékes személyt, a Vác FC Kft. ügyvezető igazgatóját, Orbán Leventét kérdeztük arról, mikor és hol játszhatja a következő meccseit városunk harmadik szezon óta albérletbe kényszerülő futballcsapata.

A  III. kerületi Torna és Vívó Egylet és Vác Futball Club Kft. között 2018. április 11-én kötött bérleti szerződés a teljes 2018/19-es labdarúgó évadra vonatkozó hatályos versenynaptárban meghatározott valamennyi hazainak minősülő NB II-es és Magyar Kupa mérkőzés idejére szól, azaz 2019. június 30-ig – tudtuk meg.

Érdemes visszatekinteni az elmúlt hetek történéseire. Augusztusban a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy az NB III-as mérkőzéseket, melyek korábban szombaton kerültek megrendezésre, szeptember 1-től kötelező módon vasárnap kell, hogy játsszák. Mivel a III. kerületiek és a váciak hazai mérkőzései bizonyos esetekben egy napra esnek az aktualizált versenynaptár szerint, illetve más esetekben a másik bérlő, a szintén NB II-es Monor SE ugyanazon a napon mérkőzik “hazai” pályán, mint a Vác, így a létesítmény nem tudja biztosítani mindkét bérlője és a házigazda számára az összes mérkőzés lejátszásának lehetőségét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Az augusztusi MLSZ közleményt követően a Vác FC vezetői azonnal leültek tárgyalni a III. kerületi TVE vezetőségével, akik az MLSZ-szel hosszú tárgyalássorozatot folytattak annak érdekében, hogy egyik fél érdeke se sérüljön. Augusztus 23-án végleges döntés született a kérdésben, miszerint a III. kerületi TVE nem kaphat felmentést a fenti döntés alól. Ezért augusztus 27-én Vác önkormányzata, az MLSZ infrastruktúra osztálya, az MLSZ versenyigazgatósága és a Vác FC vezetősége közös értekezletet tartott az ügy mielőbbi megoldása érdekében.

Mivel a váci stadion felújítására vonatkozó teljes kiviteli tervek dokumentációja az azelőtti héten érkezett meg, mindhárom fél azt a megoldást helyezte kilátásba, hogy közösen keressék meg a váci hazaköltözés lehetőségét.

Szeptember 10-én reggel a váci stadionban egy informális bejárás volt, amelyen a rendőrség megállapította, hogy milyen kötelező munkálatokat kell első körben elvégezni a stadionban. Ezen munkálatokat (régi vasbódé elbontása, faágak és bokrok visszavágása, vihar miatt letört ágak összeszedése, lelátókon kinőtt gazok eltakarítása, vendégpénztár bódé helyreállítása) a létesítmény üzemeltetője elvégezte.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Az október 5-i hivatalos biztonsági ellenőrzésen a rendőrség, a katasztrófavédelem és az ÁNTSZ további elvégzendő munkálatokat írt elő. Ezeket az üzemeltető kérésére a Váci Városfejlesztő Kft. megbízottja mérte fel, a munkálatok még nem fejeződtek be. Hatósági ellenőrzésük október 24-én lesz.

A rendőrség október 5-i írásos nyilatkozata szerint „a létesítmény jelen állapotában – nézők részvételével – nem alkalmas sem normál, sem fokozott vagy kiemelt biztonsági kockázatú mérkőzések megrendezésére.”

Orbán Levente megjegyezte, hogy mindeközben a Vác FC Kft. saját forrásaiból végeztette el a centerpálya felújítását a Garden Group  Kft-vel (lyuggatás, szellőztetés, kvarchomok kiszórás, felülvetés, műtrágyázás stb.) annak érdekében, hogy ha az MLSZ engedélyezi a hazatérést, akkor az elmúlt években leromlott pálya NB II-es mérkőzések lejátszására alkalmas legyen, ugyanis a szeptember eleji  állapot ezt teljes mértékben kizárta.

Adódik a kérdés: miért kellett az október 21-i Vác-Csákvár pályaválasztói jogát felcserélni?

Mivel a III. kerületi TVE október 21-én 14 órától hazai pályán játszik a Ménfőcsanak ESK ellen, a létesítményt a Vác FC nem bérelhette ki. Látva azt, hogy bizonytalan annak időpontja, amikorra az önkormányzat elkészül a váci stadionban meghatározott munkálatokkal, így a biztonsági ellenőrzés eredetileg meghatározott október 18-i időpontját is október 24-re voltak kénytelenek áthelyezni. Orbán Levente szerint biztosabbnak látták azt, hogy pályaválasztói jogot felcseréljék, mert ez a munkálatok számára is elegendő időt ad, illetve a Vácra való hazaköltözés lehetőségét is fenntartja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Arra a kérdésre, hogy hol lesz az MLSZ által hitelesített hazai pályája a Vác FC-nek a 2018-19-es szezon hátralévő részében, azt a választ kaptuk, hogy „amint erről biztos és már írásos határozat van, meg fogjuk osztani információs portálainkon”.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy hol rendezik a Magyar Kupában október 31-én a Vác FC  mérkőzését az NB I bajnoka, a Vidi FC ellen? A válasz reményt keltő: a tervek szerint Vácott. Ez az október 24-i hatósági ellenőrzés és az MLSZ döntésének eredményén múlik. Éppen ezért a Vác FC vezetősége olyan B opción is dolgozik (szintén nem a III. kerületi TVE pályán, hisz ott III. kerületi TVE – Gyirmót FC Győr mérkőzés lesz), ami biztos megoldás lehet a vendégcsapat számára is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments