A váci férfi bizalmába férkőzött, majd meglopta

A nyomozás adatai szerint egy 60 éves férfi 2018. július 1-jén 2 óra körül Budapesten, a Nyugati Pályaudvaron a 76 éves sértettel beszélgetést kezdeményezett, majd miután a bizalmába férkőzött, vonattal elkísérte a váci lakására. Az idős sértett beengedte az otthonába a férfit, aki az egyik szobából több mint 1 millió forint készpénzt, valamint aranyékszereket tulajdonított el. A sértett, miután észrevette, hogy meglopták, bejelentést tett a rendőrségre.

A rendőrök az ügyben végzett adatgyűjtés alapján azonosították a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A váci nyomozók a budapesti lakost 2018. október 10-én lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A váci rendőrök a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték és az iratokat átadták az ügyészségnek.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a hasonló jellegű bűncselekmények megelőzése céljából az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!

Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!

Ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!

Idegeneket ne engedjenek be a házukba!

Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék.

A rendőrség az idősek családját, közvetlen ismerőseit is összefogásra kéri. Ha szükséges, minden nap hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik valaki, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon. Az esetleges nyomok biztosítása céljából várja meg a rendőrök kiérkezését – tanácsolják. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!