Dr. Licht Anna orvos lett az idén Vác Város Díszpolgára

A Váci Civitas Szimfonikus Zenekar és a Váci Huszárőr Bandérium közreműködésével vette kezdetét államalapításunk ünnepe Vácon. A rendezvény keretében adták át az idei városi kitüntetéseket is. A Himnusz eléneklése után a Técsői Ruszinok Táncegyüttes műsorát láthatták a megjelentek, amely előtt szintén két técsői diák, Kegyes Brigitta és Kegyes Karolina szavalata hangzott el.

A műsor után László Károly técsői református lelkész mondott beszédet. Kiemelte: nagy megtiszteltetés számára, hogy minden magyar legfontosabb ünnepén ő, mint távoli magyar, akit a Trianon elszakított hazájától Vácon ünnepelhet.

– Mi földi halandók nem láthatjuk a jövőt. De Szent István tudta, hogy ha Isten oltalmába, Isten kezébe teszi egy új nép, nemzet sorsát és jövőjét, akkor az ott jó helyen van. István királyunk nem tudhatta előre nemzetünk sorsát, de egyet tudott mindig lesznek ebben az országban olyanok, akik helyettesítik Imre fiát, akik majd népükkel együtt örülnek és sírnak, lesz mindig olyan magyar, aki nemzete sorsát tovább viszi.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

Az új kenyeret dr. Borsi Attila református lelkész áldotta meg. Arra emlékeztetett, hogy a kenyér egy csoda, egy olyan ajándék, amiben egyszerre ott van az, aminek vége van és az, ami elkezdődik.

Ebben az évben a képviselőtestület döntése értelmében a Vác Város Díszpolgára címet dr. Licht Anna proktológus, sebész kapta meg, aki 1978 óta dolgozik a váci Jávorszky Ödön Kórházban és huszonöt éve foglalkozik proktológiával, azaz a vastagbél és végbél megbetegedéseivel. Magas szintű orvosi tevékenységével, tudásának és gyakorlati tapasztalatainak átadásával a Váci Sztoma Klub alapításával és patronálásával kimagasló, példamutató tevékenységet végzett, tudományos munkásságával Vác városának külföldön is elismerést szerzett.

Az egyéni Pro Urbe kitüntetést idén három váci polgár vehette át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

Menczer Sándorné, aki a szlovák önkormányzatban végzett sokrétű munkájáért, a testvérvárosi kapcsolatok szervezésében és működtetésében kifejtett kiváló tevékenységéért, valamint a váci evangélikus egyházközségben végzett aktív közösségi szolgálatáért vehette át a díjat.

A másik kitüntetett Góczán Zsolt, aki Vác kulturális életében meghatározó jelentőségű, a Fónay – Humánia – Társulat alapítója, és sikereinek előmozdítója, valamint a Váci Dunakanyar Színház megalapításának aktív részese.

Szintén ebben az elismerésben részesült Jeszenszky István egykori sikeres labdarúgó és edző, akinek a sportban elért eredménye, példamutató életvitele a város fiataljainak követendő mintaként szolgál.

A közösségi Pro Urbe díjat a Silverstar Művészképző Iskola kapta meg, a város kulturális életének fellendítéséért, aktív munkásságáért, melyben középpontba helyezi a közösségi élmény fontosságát, valamint a tehetséggondozást, fiataljaink számára lehetőséget adva a hasznos, kulturált szabadidő eltöltésére, a táncban tehetségeseknek pedig a szakmai fejlődésre. A kitüntető címet Bordás Péterné, az iskola vezetője vette át.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

A kitüntetéseket Fördős Attila polgármester adta át.

Dr. Licht Anna köszönő beszédében azt mondta: egy orvosnak az a legszebb jutalom, amikor azok tüntetik ki, akiket 41 éven keresztül gyógyított és szolgált. Azt üzente a mai fiataloknak, hogy tanuljanak az idősebb kollégáktól, és gyakorolják a gyógyítást, mert az az egyik legszebb hivatás.

Szintén köszönetet mondott az ünnepségen az elismerésért Menczer Sándorné és Bordás Péterné is.

Végül a városvezetők, az egyházak, a pártok, a civil szervezetek és az intézmények képviselői megkoszorúzták az államalapító Szent István király szobrát. (fotó: Cservenák Péter) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!